Obama hisset på seg både politiet og opposisjonen da han i forrige uke karakteriserte pågripelsen av Harvard-professor Henry Louis Gates som «tåpelig».

For å bøte på skaden inviterte han til et forsoningsmøte, og torsdag møttes presidenten, professoren og politibetjenten James Crowley, samt visepresident Joe Biden, for å drikke øl og prate sammen i hagen utenfor Det hvite hus.

Ifølge Obama holdt de en «vennligsinnet og tankevekkende samtale».

– Jeg har alltid ment at det som binder oss sammen, er sterkere enn det som driver oss fra hverandre, uttalte Obama etter møtet.

Crowley sa på sin side at samtalen hadde vært ærlig, men påpekte at han og Gates fortsatt var uenige om enkelte spørsmål.

I amerikansk presse har forsoningsmøtet fått klengenavnet «beer summit» (øltoppmøtet), og da Crowley ble spurt om hva presidenten bidro med under møtet, var svaret klart:

– Han bidro med øl.

Harvard-professoren ble pågrepet i sitt eget hus i Cambridge etter at en forbipasserende kvinne varslet politiet i den tro at han var en innbruddstyv. Gates var lite blid for politiets innblanding og skjelte dem ut etter noter.

– Slik behandles svarte i USA, skrek 58-åringen, før han ble lempet inn i en politibil og kjørt til stasjonen.

Siktelsen for gatebråk ble raskt frafalt.