De to presidentkandidatene er inne i den siste frenetiske innspurten og flyr på kryss og tvers mellom vippestatene for å sanke mest mulig stemmer. Ifølge den siste meningsmålingen fra Politico ligger de to nøyaktig likt, med 48 mot 48 poeng, i disse statene, som kommer til å avgjøre valget.

Fyrte opp Ohio

Barack Obama hadde med seg Stevie Wonder til den uhyre viktige staten Ohio søndag kveld (natt til mandag, norsk tid) og holdt et forrykende valgmøte på Universitetet i Cincinnati.

Det begynte litt dårlig for presidenten. Han var så vidt kommet på scenen da en mann dro frem en plakat med bilder av blodige fostre og begynte å skrike høylydt i salen. Men etter en liten brudulje fikk politiet båret ham ut, og presidenten kunne fortsette å tale til 15.000 entusiastiske tilhengere.

— Hvem stoler dere på, Ohio? spurte presidenten.

— Deg! ropte folkemengden tilbake.

Obamarally_2.jpg
Marita Aarekol

Oppmøte avgjør

Det er så jevnt nå at begge kandidatene understreker hvor viktig hver stemme er. Obama ba flere ganger folk om å gå og forhåndsstemme i dag, og ta med seg det de kunne finne av naboer, familiemedlemmer og venner.

Det viktigste for både Romney og Obama nå er å motivere folk til å faktisk komme seg til valglokalene — det er oppmøteprosenten som vil avgjøre.

Presidenten var litt hes, men full av energi til tross for sitt knallharde program. Han har reist fra New Hampshire, via Florida til Ohio, og dro videre til Colorado søndag kveld.

— Dere vet at jeg forteller dere sannheten, dere vet at jeg kjemper med nebb og klør for vanlige familier. Det er derfor håret mitt er blitt grått, sa Obama.

Fintelling

Tirsdag vil kandidatene tilbringe i henholdsvis Chicago og Boston, der de begge vil håpe på å snakke til hjembyen som vinner av presidentvalget.

Men i og med at det er så jevnt, er det også en reell mulighet for at vi kan våkne opp onsdag uten en klar vinner. Blir det dødt løp i vippestatene, kan det bli fintelling ned til siste stemme, slik vi husker det fra 2000 i Florida.

SVÆRT JEVNT: Det er så jevnt nå at begge kandidatene understreker hvor viktig hver stemme er. Obama ba flere ganger folk om å gå og forhåndsstemme i dag, og ta med seg det de kunne finne av naboer, familiemedlemmer og venner.
Marita Aarekol
DEMONSTRANT: Obama var så vidt kommet på scenen da en mann dro frem en plakat med bilder av blodige fostre og begynte å skrike høylydt i salen.
Marita Aarekol