Obama avsluttet onsdag en god dag i Kongressen for amerikansk økonomi med å delta i feiringen av Lincoln-jubileet.

Sammen med fru Michelle ankom han gallafesten i Ford’s Theatre i Washing-ton sammen med både Hollywood-kjendiser og politiske tungvektere.

Den gamle teaterbygningen i Washington, der president Lincoln ble drept i 1865, er restaurert og renovert for 25 millioner dollar, og har nå gjenoppstått i sin fordums prakt.

Les også: Forsidepiken Obama

– Urokkelig tro

Barack Obama har aldri lagt skjul på at han har Abraham Lincoln som sitt største politiske forbilde, og i hyllingstalen sin trakk han frem Lincolns betydning for USA og ikke minst hvordan han klarte å få slutt på borgerkrigen, samle nasjonen og gi den en enhetsfølelse, og avskaffe slaveriet.

– Til tross for alt som delte oss – nord og sør, svart og hvit – hadde han en urokkelig tro på at vi innerst inne er en nasjon og ett folk, sa Obama.

– Det er på grunn av Abraham Lincoln, og alle som har fortsatt hans arbeid i generasjonene som fulgte, at vi er det vi er i dag.

Skutt

Abraham Lincoln ble født 12. februar 1809, og begynte sin presidentgjerning i mars 1861.

Han hadde akkurat startet på sin andre presidentperiode da han om kvelden 15. april 1865 ble skutt av John Wilkes Booth inne på Ford’s Theatre, der Lincoln overvar en forestilling. Ni timer senere døde Lincoln av hodeskadene han fikk.

PREDISENTMØTE: En skuespiller som forestilte Abraham Lincoln, fikk møte president Barack Obama under minnemarkeringen i Washington.
JASON REED