Mandag sovnet hans mormor inn, bare ei drøy uke etter at han avbrøt valgkampen for å se henne en siste gang.


Lurer du på noe i forbindelse med USA-valget? Vår ekspert svarer deg under innspurten tirsdag kveld. Send inn spørsmål nå!

Demokratenes presidentkandidat måtte flere ganger tørke bort tårene da han møtte velgere i delstaten Nord-Carolina mandag. I det som var hans nest siste valgmøte før selve valgdagen, hyllet han sin mormor, Madelyn Dunham.

– Hun sovnet fredelig inn med min søster ved sin side. Hun har vendt hjem nå, så ved siden av tårene er det en stor glede. Jeg kommer ikke til å snakke om henne lenge, for det er for vondt for meg, sa Obama.

– Hun var en svært ydmyk og oppriktig person. Hun var en av disse stillferdige heltene som finnes overalt i USA. De er ikke berømte. Deres navn er ikke å se i avisene, sa Obama.

Tidligere samme dag opplyste Barack Obamas valgstab at Madelyn Dunham døde i sitt hjem i Honolulu på Hawaii natt til mandag. Hun ble 86 år gammel og døde etter å ha kjempet mot kreft i lengre tid.

Les dagens BT-leder: Det blir Obama

Les dagens BT-kronikk: Retorikkens renessanse

Heder

I sin tale forsikret Obama de 25.000 frammøtte tilhengerne om at han vil hedre slike hverdagshelter som sin egen mormor.

– Hver bidige dag legger de ned hardt arbeid. De tar vare på familiene sine. De ofrer seg for sine barn og sine barnebarn. De søker ikke rampelyset. Det eneste de streber etter, er å gjøre det rette.

– Om bare én dag får vi anledning til å hedre alle disse stillferdige heltene i hele USA og i hele Nord-Carolina. Vi kan forandre USA og sikre at deres innsats og deres oppofringer blir hedret. Det er det vi kjemper for.

Obama holder en klar ledelse på meningsmålingene foran valget, og han ligger dermed godt an til å bli USAs første afroamerikanske president.

Flere artikler fra USA-valget:

Anklager hverandre for juks

Forbereder tidenes valgfest

Ekspertene: — Obama vinner

Hjørnestein

I en pressemelding uttalte Obama og hans søster Maya Soetero-Ng at Madelyn Dunham var selve hjørnesteinen i familien.

Madelyn Dunham fikk klengenavnet «Toot» av Obama, en variant av ordet tutu, som betyr bestemor på Hawaii. Hun hjalp til med oppdragelsen av Obama fra han var 10 år gammel. På den tida jobbet Obamas mor i Indonesia.

I slutten av oktober avbrøt Obama valgkampen for å reise til Hawaii og møte sin døende mormor en siste gang. Som Obama selv fryktet, levde hun ikke lenge nok til å få med seg valgresultatet.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans kone Cindy (bildet under) sendte mandag sine kondolanser til Obama.

FOTO: Brian Snyder/Reuters

Se video: Obama møtte Springsteen

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

SCANPIX
JASON REED/REUTERS