På den republikanske siden vant John McCain også i alle de tre primærvalgene tirsdag i Virginia, Maryland og Washington D.C.

Men Mike Huckabee gjorde det svært godt blant kristenkonservative, og kampen i Virginia var lenge så tett at CNN ikke våget å komme med en prognose. Det er et signal til McCain om at han ikke har tak på de konservative.

Med de tre seirene har Obama vunnet alle åtte valg siden supertirsdag. Men kampen har bølget så mye fram og tilbake at ekspertene ennå ikke tør si at han har satt i gang en flodbølge som drukner Clinton og ikke kan stanses.

Kampen er fortsatt såpass lik at om han vinner alle de gjenværende valgene med 55 prosent, vil han ennå ikke ha nok delegater til å vinne nominasjonen, og avgjørelsen faller dermed på superdelegatene.

Glitrende retorikk

I en glitrende tale full av retoriske poenger sa Obama at de siste valgene peker mot et nytt flertall som trekker inn folk fra alle regioner, alle raser og alle grupper i USA som støtter hans appell om håp.

– Vi har vunnet i øst og vest og i nord og sør og i kjerneområdene av dette landet som vi alle elsker. Denne bevegelsen stanser ikke før det er forandring i Washington, og i kveld er vi på god vei, sa han til et ekstatisk publikum i Madison, Wisconsin, der det neste valget holdes neste uke.

Clinton gjorde gode miner til slett spill etter det sure nederlaget da hun holdt en like inspirert tale til jublende tilhengere i El Paso i Texas ved grensa til Mexico.

Hun må nå sette sin lit til store seirer i alle de tre siste store statene som holder primærvalg, Texas, Ohio og Pennsylvania, om hun skal ha noe håp om å få oppfylt drømmen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Clinton måtte også tåle uro i valgkampledelsen sin da nestlederen Mike Henry sluttet, to dager etter at hun skiftet ut lederen.

Flest delegater

I rene tall har Obama passert Clinton i antall delegater til landsmøtet. Ifølge CNN har han 1.195 delegater og hun 1.178, inkludert superdelegater som har tonet flagg. Det trengs 2.025 delegater for å vinne nominasjonen.

Obamas seier tirsdag var overveldende. Han fikk 64 prosent i Virginia, 62 prosent i Maryland og 75 prosent i Washington.

Alle tre har en demografi som passet Obama godt, med mange svarte og mange velutdannede og velstående liberale velgere i forstedene til hovedstaden.

Tar Clintons velgere

Men valgdagsmålingene viste at han har gjort dramatiske innhogg i Clintons kjernetropper siden de forrige valgene.

Han vant som ventet vant stort blant svarte, med 90 prosent, og blant menn. Men illevarslende for Clinton var det at han for første gang vant med knapp margin også blant hvite og med klar margin – 58 prosent – blant kvinner.

Han vant også blant velgere av latinamerikansk avstamning i Virginia og blant eldre og folk på landsbygda i Maryland, som også har vært blant de mest lojale støttespillerne til Clinton.

Om Clinton skal vinne må hun holde på sin lojale tropper blant latinos i Texas og blant eldre, fagorganiserte og folk med lave inntekter i Ohio og Pennsylvania.

Ikke grep på konservative

Med sine tre seirer har McCain skaffet seg en så klar ledelse at det bare er en teoretisk mulighet for Huckabee til å ta ham igjen.

Men Huckabee har tidligere sagt at han ikke tror på tall, han tror på mirakler og synes derfor han ikke har noen grunn til å trekke seg.

Han ga nemlig McCain grunn til ettertanke da han vant en rekke kretser i det spredt befolkede og kristenkonservative vestlige Virginia, med opp til 80 prosent.

Det betyr at McCain ennå ikke har fått fast grep om de konservative, som må møte fram i store skarer om han skal vinne mot demokratene til høsten. De konservative er fortsatt rasende på McCains standpunkt på innvandring, skattelette og andre saker.

Barack Obama hilser tilhengere under et valgkampmøte i Baltimore i Maryland. Etter tre seirer tirsdag har han vunnet åtte nominasjonsvalg på rad, alle valgene siden supertirsdag.
JONATHAN ERNST
Hillary Clinton er kommet på defensiven etter tap i tre primærvalg i Washington-regionen og satser nå alt på seier i Texas. Her møter hun studenter på universitetet i Charlottesville i Virginia.
KEVIN LAMARQUE
John McCain er så godt som sikker på å bli republikanernes presidentkandidat etter seier i tre primærvalg tirsdag. Her møter han velgere på et luftfartsmuseum i Virginia.
KEVIN LAMARQUE