Presis kl 11.18 (norsk tid) mandag landet Air Force One på Vnukovo-flyplassen mandag. Været var dårlig, med lav temperatur og grå skyer.

Den første optimismen om et avgjørende gjennombrudd i forholdet mellom de to gamle fiendene med Obama som president er tonet ned før toppmøtet.

Vilje til forsoning etter det stadig kjøligere forholdet under Obamas forgjenger, George W. Bush, later imidlertid til å være til stede hos begge lands statsledere.

Ble holdt tilbake

Da Barack Obama for første gang var i Russland for fire år siden som ukjent demokratisk senator fra Illinois, ble han holdt tilbake i flere timer på flyplassen i byen Perm. Årsaken var at han og de øvrige medlemmene av en amerikansk delegasjon nektet å la lokale grensetropper undersøke flyet deres.

Mandag vender Obama tilbake som USAs president. Trolig uten risiko for å bli holdt tilbake under sitt to dagers offisielle besøk.

God tone

Obama og president Dmitrij Medvedev lot til å komme godt ut av det med hverandre under det første møtet i London i april, men optimismen har fortatt seg en smule. Russiske, politiske kommentatorer er mer skeptiske enn sine amerikanske kolleger.

«Fra russisk side er det skepsis fordi men ikke kan se virkelige endringer i den amerikanske politikken. Endringene synes å ha mer kosmetisk karakter,» sa formann for Rådet for Russlands utenriks— og forsvarspolitikk, Sergej Karaganov, på en konferanse arrangert av det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

«Amerikanerne er uvillige til å foreta vesentlige endringer i politikken overfor Russland, herunder utvidelse av NATO og tilslutning til den europeiske sikkerhetstraktaten som Russland har foreslått.»

Vil gjenskape et godt forhold

Vilje til forsoning later likevel å være til stede hos begge ledere. Medvedev har uttrykt ønske om at Obamas besøk vil bedre den gjensidige dialogen, og Obama mente etter et møte med den russiske utenriksminister Sergej Lavrov i mai at det er en god sjanse for å gjenskape et godt forhold.

I det siste er det kommet fart i de nye START-forhandlingene om gjensidig atomnedrustning. Men de foregår i skyggen av de amerikanske planene om opprettelse av rakettskjold i Polen og Tsjekkia, som fra Moskvas side er oppfattet som en direkte trussel mot Russland. Under møtet mellom Obama og Medvedev er det lagt opp til en reduksjon i antall atomsprenghoder til under 1700 på hver side.

«Presidenten har gjort det klart at han ønsker et annet forhold til Russland,» sa Obamas rådgiver om russiske og eurasiske forhold, Michael McFaul, på en pressekonferanse forleden. «Vi er innstilt på å nå et gjennombrudd på områder som har med vår nasjonale sikkerhet å gjøre.»

Møter Gorbatsjov

Det er ventet at Obama vil presse Kreml på energiområdet med tanke på økt forståelse for alternativ energi, hevder amerikanske kilder overfor russisk presse.

På den amerikanske presidentens program står også et møte med den siste sovjetleder, 78-årige Mikhail Gorbatsjov, hvis reformpolitikk sist på 1980-tallet førte til Sovjetunionens oppløsning og slutten på Den kalde krigen.

Les om Nobelprisvinneren Mikhail Gorbatsjov

Jyllands-Posten/Bergens Tidende