Politiet har skjerpet sikkerheten rundt Kogelo, der blant annet Obamas 87-årige bestemor holder til.

Familie, venner og horder av lokale og utenlandske journalister strømmet til den lille landsbyen tirsdag, bare timer før valglokalene i USA skulle åpne.

Et helt land håper nå at Obama kan føre noe godt med seg, også for Kenya.

– Min bror kan kanskje ikke påvirke utviklingen i landsbyen direkte, men han står for noe, og det er mennesker som tror på disse tingene, som kommer til å gjøre noe for å bedre levestandarden, sier presidentkandidatens halvbror, Abongo Malik Obama, til nyhetsbyrået Reuters.

Sang og show

I Kenya har Obama-feberen ført til at en rekke nyfødte barn har fått hans navn. Lokale popstjerner synger hyllester til landets store sønn, og i Nairobi var det søndag premiere på «Obama: The Musical».

Dessuten er salg av Obama-effekter blitt stor business.

På et marked i byen Kisumu arrangerte to komikere tirsdag et liksomvalg der det var mulig å stemme både på Obama og rivalen John McCain. Men boksen med stemmesedler for McCain var slunken.

– McCain sendte meg en drøm i natt og ba meg om å være hans agent, sier komikeren Milton Obote, som blir møtt med latterbrøl fra oppstemte «velgere» og tilskuere.

Mange kenyanere planlegger å være oppe hele natten for å få med seg opptellingen av stemmene. I landsbyen til Obamas familie er det rigget opp en storskjerm for natten, og invitasjoner til den påfølgende festen blir delt ut.

– Vi er her fordi vi ser fram til en stor dag som vi kan feire, sier Obamas halvbror. At Obama kan tape, utelukker han helt.

Lite kontakt

Obamas far kom opprinnelig fra landsbygda vest i Kenya, men han fikk tidlig et studiestipend som brakte ham til Hawaii. Der møtte han Obamas mor, Ann Dunham, og de to var gift i tre år før Obama senior dro videre.

Da Barack Hussein Obama senere kom han tilbake til hjemlandet, fikk han jobb i regjeringen.

Obama hadde nesten ingen kontakt med faren fra toårsalderen, men etter at faren døde i 1983, reiste han til Kenya for å møte sine slektninger.

Nå håper noen av dem at Obama kanskje kan hjelpe dem med å få jobb, eller at han på annen måte kan bidra til å gi dem et bedre liv.

Om en Obama-seier også vil være en seier for Kenya, er imidlertid usikkert.

Til nå har han ikke vært kjent for å prioritere Afrika høyt i sin jobb som politiker.

Thomas Mukoya
LIKSOMVALG: Kenyanere i kø foran en liksom-valgurne i Kenya tirsdag.
Thomas Mukoya