Obama håper å bli USAs første svarte president, og talen hvor han erklærte sitt kandidatur, ble holdt foran den lovgivende forsamlingen i Springfield i delstaten Illinois, hvor Abraham Lincoln i sin tid begynte sin kamp for å avskaffe slaveriet.

Den 45 år gamle senatoren lovte også å trekke USA ut av Irak og å bedre kårene for fattige amerikanere i talen til flere tusen ivrige tilhengere i Springfield.

– Det er på tide å bringe soldatene våre hjem. Det er tid for å innrømme at ikke noe antall amerikanske liv kan løse de politiske motsetningene som ligger ved roten til andre menneskers borgerkrig, sa Obama.

Videre lovte han å styrke kampen mot klimaendringene og å sikre helsetjenester til alle amerikanere.

Obama ble valgt inn i USAs senat i 2004 med en oppslutning på over 70 prosent av stemmene. Da hadde han åtte år bak seg i senatet i Illinois, og han ble en av partiets frontfigurer etter å ha holdt hovedtalen på landsmøtet i 2004.

Han er det eneste svarte medlem av det nyvalgte senatet, som kom sammen i januar i år. Og ifølge oversikter fra Kongressen har bare fire tidligere medlemmer av denne forsamlingen vært afroamerikanere. (©NTB)

JIM YOUNG