Brussel: Akkurat når EU etter mye om og men har fått sin første president på plass, får belgiske Herman van Rompuy en kald skulder fra USAs president, Barack Obama.

EUs president Herman van Rompuy.

Bryter tradisjon

Verdens mektigste bryter en mangeårig tradisjon og melder avbud til et toppmøte med EU i mai. Avbudet viser at det hersker total forvirring om den nye rollefordelingen i unionen. – Obama har vanskelig for å ta EU på alvor, mener ekspert.

Offisielt lyder forklaringen fra Washington «kalenderproblemer», men i virkeligheten handler det om at Obama ikke kan finne ut hvem som styrer klubben og ikke gidder bruke tid på europeisk snikksnakk. Det mener seniorforsker Hugo Brady i tankesmien Centre for European Reform i London.

Denne amerikanske presidenten gidder ikke bruke tid på å besøke det gamle kontinentet, med mindre det har noe nytt å si

Forsker Hugo Brady

Gidder ikke bruke tid

— Denne amerikanske presidenten gidder ikke bruke tid på å besøke det gamle kontinentet, med mindre det har noe nytt å si, sier han.

Ifølge Hugo Brady har Obama «ikke den samme følelsesmessige forbindelsen til Europa som tidligere, hvite anglosaksiske presidenter har hatt».

— De har hatt for vane å komme til Europa for å være sammen med mennesker som minner om amerikanere. Men Obama har simpelthen mye større ting å ta seg av, sier han.

Den nye supermaktduoen

Presidenten fikk seg en stygg overraskelse da han i april deltok på et toppmøte i Praha stort sett uten substans.

— Ikke noe av det han har opplevd siden har overbevist ham om at han må ta europeerne seriøst som en global maktfaktor, sier Brady.

Helt galt gikk det under klimatoppmøtet i København, der den nye supermaktduoen, USA og Kina, satte tingene på plass, mens EU ble kjørt på et sidespor.

Europeerne innbiller seg at de vil få flere muskler på den internasjonale scenen med felles utenriksminister og felles president eller formann for Det europeiske råd, som er van Rompuys offisielle tittel. Men inntil videre er uklart hvem som styrer klubben.

Uklar rolledeling

Toppmøtet med USA var planlagt til Madrid 26. mai med den spanske statsminister José Luis Zapatero som vert, fordi det er Spania som har formannskapet i EU dette halvåret. Som noe nytt i Lisboa-traktaten skal toppmøter med andre land holdes i Brussel, men spanierne vil ikke gi opp sin del av kaken og har arrangert en rekke toppmøter på den iberiske halvøy. Det er inngått en klar avtale med van Rompuy om rollefordelingen, forteller en spansk talskvinne.

— Selv om møtene foregår i Spania, vil de bli ledet av Rompuy. Zapatero opptrer som vert, det gir ham en viss rolle, men ikke hovedrollen, sir Christina Gallach, som kaller Obamas avbud «et tilbakeskritt for forholdet til EU».

Forvirringen fremgår også av uttalelser fra Det hvite hus. Talsmann Philip J. Crowley sier at Lisboa-traktaten har gjort det uklart hvem presidenten skulle møte, fordi EU har beholdt de roterende formannskaper, har fått ny president og dessuten har en kommisjonsformann.

Kommer til NATO

Selv om Obama kanskje er lei EU, er han ikke likeglad med Europa. Det viser hans engasjement i NATO, mener generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

— Vi merker et kraftig engasjement fra amerikansk side i å få europeiske allierte med om bord. Vi har et NATO-toppmøte i Lisboa i november, der Obama deltar. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for den andre beslutningen. Obama har besøkt Europa ganske mange ganger. Så jeg synes ikke man kan si at Europa har mistet oppmerksomhet i Washington, sir Fogh.

Ifølge Hugo Brady bør EU slutte å skryte av at Lisboa-traktaten vil gjøre dem sterkere på verdensscenen. I stedet bør de bruke de neste årene på å finne ut hvordan det skal skje.

— Det trengs en politisk pakt som slår fast hvordan EU representerer seg selv i forhold til resten av verden. Det krever at land som Spania, Frankrike og Storbritannia innser at de alle er små for resten av verden, sier han.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

SNIKK-SNAKK: President Obama (nr. 2 fra h.) opplevde EU-toppmøtet i Praha som "snikk-snakk". Fra v. Javier Solana, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Obama og Jose Manuel Barroso.
TATT IMOT SOM HELTER: Paret Obama ble tatt imot som helter av folket i Praha, men det var det ...