Den siste tiden har det gjentatte ganger vært antydet at de to konkurrentene om det demokratiske partiets nominasjon foran presidentvalget til høsten vil gjøre felles sak. I en tale i delstaten Mississippi mandag avviste Obama alle slike tanker.

– Jeg vil ikke at noen her skal tenke at de kanskje kan få både i pose og sekk. Ikke tenk slik. Ved dette valget må dere faktisk gjøre et valg. Jeg er ikke kandidat til vervet som visepresident, jeg er kandidat til vervet som president i USA, fastslo han.

— Uslåelig team Det var første gang Obama gjorde så åpenlyst narr av spekulasjonene om at han vurderer å alliere seg med Hillary Clinton. Hennes ektemann, ekspresident Bill Clinton, sa i helgen at en stemmeseddel med begge navnene Clinton og Obama ville være nesten uslåelig.

Obama, som kan bli USAs første svarte president, ligger etter alt å dømme an til seier ved demokratenes nominasjonsvalg i Mississippi tirsdag. Svarte velgere er i flertall blant det demokratiske partiets velgere i denne sørstaten.

Meningsmålinger gir Obama en ledelse på mellom 6 og 24 prosent. Et flertall av Demokratenes velgere i Mississippi er svarte.

Obama gjennomførte mandag to valgmøter i Mississippi, mens Hillary Clinton allerede satte kursen nordover til Pennsylvania. Der avholdes nominasjonsvalget 22. april, og delstaten skal velge hele 158 delegater til landsmøtet.

Økte forspranget

Tidligere president Bill Clinton brukte helgen i Mississippi til å argumentere for en demokratisk stemmeseddel med Hillary Clinton som presidentkandidat og Barack Obama som visepresidentkandidat.

– En nesten ustoppelig styrke, kalte han dem.

Obama vant med klar margin demokratenes nominasjonsprosess i Wyoming lørdag. Obama fikk 61 prosent oppslutning og sikret seg dermed støtte fra et flertall av delstatens tolv delegater. Senatoren fra Illinois økte forspranget og har nå 1577 delegater i ryggen, 110 flere enn Hillary Clinton.

RICK WILKING / REUTERS
RICK WILKING / REUTERS