Obamas korte visitt til Kinas største turistattraksjoner, muren og Keiserpalasset i Beijing, regnes som et tegn på respekt overfor vertskapet, under et statsbesøk hvor målet har vært å bygge langsiktige relasjoner mellom de to stormaktene.

Men Obamas medarbeidere har også lært at slike turistinnslag gir presidenten et kjærkomment pusterom og dessuten ny energi innimellom intensive møter, arbeidslunsjer og presskonferanser, skriver nyhetsbyrået AP. Det kan komme godt med når han reiser videre til Sør-Korea, hvor det vanskelige Nord-Korea er blant temaene.

Både kinesiske og amerikanske observatører og kommentatorer påpeker at det som ventet ikke kom noen politiske gjennombrudd under besøket i Kina, verken når det gjelder disputten om kursen på kinesiske yuan, som USA mener er kunstig lav, Tibet-spørsmålet eller amerikanske antidumpingpolitikk.

Men både Kina og USA understreker behovet for samarbeid mellom to av verdens største økonomier.

– Dialog er bedre enn konfrontasjon, og partnerskap er bedre den rivalisering, sa den kinesiske statsministeren Wen Jiabao etter at de to hadde møttes til lunsj onsdag.