Obama arver en økonomi som allerede har vært i resesjon i over et år. I en tale torsdag advarte Obama om at resesjonen vil vare i årevis uten mottiltak, og at arbeidsløsheten kan stige til langt over 10 prosent.

— Jeg tror ikke det er for sent å endre kurs, men det blir det om vi ikke går til drastisk aksjon så fort som mulig, sa Obama i en tale på George Mason-universitetet i Virginia utenfor Washington torsdag.

— For hver dag vi venter, peker fingrer eller nøler, vil flere amerikanere miste jobben, og flere familier mister sine sparepenger. Vår nasjon kan synke dypere ned i en krise som til slutt ikke lenger er mulig å reversere, advarte Obama og sa at krisen truer med å undergrave USAs stilling i verden.

Nødvendig krisepakke

Vel en uke før han innsettes som ny president, trapper han dermed opp innsatsen for å få støtte for den omfattende krisepakken han planlegger.

I flere måneder har han samarbeidet med Kongressen om å utarbeide krisepakken som trolig kommer på rundt 800 milliarder dollar, og som han håper å få vedtatt innen midten av februar.

Pakken skal omfatte både skattelette og store offentlige investeringer i bygging og reparasjon av veier, bruer og skoler. Den skal også finansiere prosjekter for fornybar energi og budsjettstøtte til kriserammede delstater.

Skattelette og grønn energi

Obama lovte at 95 prosent av vanlige amerikanske familier skal få en skattelette på 1.000 for å bidra til økt forbruk for å få økonomien i gang igjen. Han vil også fordoble produksjonen av alternativ energi i de kommende tre årene.

I tillegg vil han modernisere offentlige bygninger og satse på økt energiøkonomisering i to millioner amerikanske hjem. Et mer energieffektivt elektrisitetsnettverk står også på planen.

Obama understreker at situasjonen nå er så alvorlig at den private sektoren ikke kan gjøre mye for å endre på den. Bare staten kan gjøre det som trengs for å få USA ut av krisen, sier han og lover reform av reguleringen av finanssystemet.

Talen på George Mason-universitetet markerer den fjerde dagen på rad at Obama insisterer på det presserende behovet for å gjøre noe med krisen, som er den verste i USA siden depresjonen i 1930-årene.

Dyster utvikling

Det økonomiske bakteppet for talen kunne neppe vært mer dystert.

Nylig kom rapporten om arbeidsløsheten i desember som viste i underkant av 700.000 nye ledige, og torsdag kom tall som viste dramatisk lavere salg i desember. Mest urovekkende er det at den store billigkjeden Wal-Mart melder om lavere salg enn ventet.

Samtidig viser nye tall fra Kongressens budsjettkomité at årets budsjettunderskudd minst vil tredobles sammenlignet med året før og overstige 1.200 milliarder dollar (8.300 milliarder kroner).

Det tilsvarer 8,3 prosent av hele den amerikanske økonomien, langt over rekorden fra 1983 på 6 prosent. Og da er ikke krisepakken regnet med.

Underskudd i 1000 milliarder dollar-klassen vil være en realitet i flere år framover, har Obama selv sagt og sier selv at han vil forsøke å redusere det ved å barbere ned overflødige utgifter.

Han kan trolig vente seg mer dårlig nytt torsdag og fredag når ferske tall fra arbeidsmarkedet blir presentert.

— Obama arver en fullstendig økonomisk katastrofe, sier budsjettkomiteens formann, senator Kent Conrad.

TAR OVER 20. JANUAR: Barack Obama overtar en katastrofal økonomisk situasjon når han tas i ed som George W. Bushs (t.h.) etterfølger.
REUTERS/SCANPIX
KAMPANJE: Obama driver nå en intens kampanje for å få vedtatt en krisepakke før det blir for sent.
REUTERS/SCANPIX
MØTE: USAs neste president møtte onsdag Bush og tidligere president George Bush den eldre.
REUTERS/SCANPIX