General David Petraeus tar over jobben som NATO-styrkenes øverste leder.

— Jeg hilser debatt velkommen, men jeg vil ikke tolerere splittelse, understreket Obama da han ved 20-tiden onsdag norsk tid kunngjorde at general McChrystals dager som NATO-styrkenes øverste leder i Afghanistan er talte.

De to hadde onsdag et 31 minutter langt møte ansikt til ansikt i Det hvite hus. Der fikk Obama overlevert McChrystals avskjedssøknad, som han altså aksepterte.

- Vanskelig McChrystal fikk sparken etter at generalen hadde kommet med flere nedsettende kommentarer om USAs Afghanistan-politikk til magasinet Rolling Stone.

Blant annet hadde han kommet med ironiske uttalelser om visepresident Joe Biden, som har vært uenig i McChrystals ønske om flere soldater til Afghanistan

Uttalelsene er i strid med hvordan en general bør oppføre seg, sa Obama onsdag.

— Det var en vanskelig beslutning, og jeg er lei for å ha mistet en god soldat og tro tjener, sa Obama.

Petraeus tar over General David Petraeus tar over jobben som NATO-leder i Afghanistan. I USA er generalen svært populær og regnet som en krigshelt blant mange amerikanere.

— Jeg hadde et møte med ham i morges og er svært takknemlig for at han vil påta seg oppdraget, sier Obama, men understreker at lederbyttet ikke innebærer en endring av USAs strategi i kampen mot Taliban.

Petraeus er sjef for den amerikanske hovedkommandoen for Midtøsten og Sentral-Asia og var tidligere øverstkommanderende for de allierte styrkene i Irak.

- Respekterer Afghanistans president Hamid Karzai, som tidligere har gått ut med støtte til McChrystal, sier han respekterer Obamas avgjørelse om å gi generalen avskjed.

— Vi hadde håpet dette ikke skulle skje, men beslutningen er tatt, og det respekterer vi, sier Karzais talsmann Waheed Omer.

— Han ser frem til å samarbeide med hans etterfølger, legger han til.

Karzai har tidligere forsvart McChrystal og gjort det klart at han ønsket at generalen skulle få bli i Afghanistan, trass i hans kritiske kommentarer om den amerikanske regjeringen.