— Dette er mer enn en tragedie for dem som var involvert, det er en tragedie for Arizona og en tragedie for hele landet, sier Obama.

Les Eystein Røssums blogg om hendelsen: Lykka i ein ladd revolver

Minst seks personer ble drept, blant dem en føderal dommer og en ni år gammel jente, da en mann åpnet ild under et folkemøte i Tucson i Arizona lørdag.

Kongressrepresentant

13 andre ble såret i skytingen, blant dem 40 år gamle Gabrielle Giffords som sitter i Representantenes hus i Kongressen for demokratene.

Tilstanden til flere av de sårede var natt til søndag kritisk.

— Vi innhenter fortsatt fakta om hva som hendte, men vi vet at Giffords var ett av ofrene. Hun er nå på et sykehus i området og kjemper for livet, sier Obama.

Det ble lørdag først meldt at hun ble drept i skytingen, men senere ble det klart at hun var i live. Tilstanden var søndag fortsatt kritisk.

— Tilstanden er kritisk, men jeg er optimistisk med tanke på at tilstanden vil bedre seg, sier traumatolog Peter Rhee ved University Medical Center.

En venn av Giffords-familien, legen Richard Carmona, var imidlertid mer forsiktig i sin beskrivelse.

— Med forsiktig optimisme håper jeg at hun kan overleve, men dette er en svært ødeleggende skade, sier han.

Giffords var den første jødiske kvinnen som ble valgt inn i Kongressen fra Arizona.

Den konservative politikeren Sarah Palin hadde Giffords på en liste over politiske mål, der et bilde av Gifford var plassert under et skuddsikte for å ha støttet Obamas helsereform. På sin Facebook-side skrev Palin at hun ber for Giffords og familien. Utenfor sykehuset var det natt til søndag tent lys.

Ung gjerningsmann

Gjerningsmannen, som CNN og andre medier har identifisert som den 22 år gamle Jared Lee Loughner, begynte å skyte inn i menneskemengden da Gifford Giffords holdt en tale utenfor en dagligvarebutikk.

Deretter løp han fra stedet, men ble overmannet og lagt i bakken av en tilskuer.

Loughner skal ha en kriminell fortid og blir av den lokale sheriffen i Pima County, Clarence Dupnik beskrevet som «ustabil» men ikke «sinnssyk».

Forvirret

22-åringen har tidligere lagt ut flere videoer på internett med et heller forvirrende innhold, der han blant annet anklager Obama-administrasjonen for å hjernevaske folk.

På sin YouTube-profil nevner han Adolf Hitlers «Min kamp», Karl Marx og Friedrich Engels’ «Det kommunistiske manifest» og Ken Keseys «Gjøkeredet» som sine favorittbøker.

Han har også uttrykt stor skepsis til dollar som valuta og posert på flere bilder med automatpistol. Det var også et slikt våpen som ble brukt under skytingen lørdag.

Bildene av Loughner ble fjernet fra flere nettsider natt til søndag.

Ikke alene?

Politiet i Arizona antydet natt til søndag at Loughner kanskje ikke hadde vært alene om angrepet.

– Han har en litt vanskelig fortid, og vi er ikke overbevist om at han handlet alene, sier Clarence Dupnik.

Tucson-politiet viste søndag fram bilder fra et overvåkingskamera som viser en mann som politiet vil vite mer om. Bildene viser en hvit mann med mørkt hår, kledd i blå bukse og mørk blå jakke, og som er mellom 40 og 50 år gammel. Mannen går rundt med hendene i lommene i en butikk på samme sted hvor skytingen fant sted. Dupnik sier at mannen er «av interesse» for etterforskningen. (©NTB)