— Produksjonen vil bli vedtatt redusert under det kommende ekstraordinære møtet i OPEC, og reduksjonen må være betydelig for å sikre riktig balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Khelil.

— Dersom det er nødvendig å kutte 1,5 millioner fat per dag, eller to millioner fat per dag, så kommer vi til å gjøre det, sier Khelil.

Oljeprisen var i sommer oppe i 147 dollar fatet, men falt denne uken til under 70 dollar fatet. Nå ønsker Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) å stanse prisfallet.

— Vi ønsker stabile priser, verken for høye eller for lave, mellom 70 og 90 dollar fatet, sier Khelil.

Han får støtte fra Iran, kartellets nest største oljeeksportør, som søndag tok til orde for betydelig kutt i produksjonen, med henvisning til at den globale finanskrisen vil føre til lavere etterspørsel og ytterligere prisfall på olje.

OPEC-landene besluttet nylig å framskynde møtet de skulle ha holdt i Wien 11. november, og har ikke lagt skjul på at produksjonskutt vil være tema når de samles 24. oktober. Dette har provosert flere, blant dem Storbritannias statsminister Gordon Brown.

— Det er skandaløst om kartellet kutter produksjonen, og vi vil selvfølgelig prøve å forhindre det, sa Brown torsdag.

Forrige uke tryglet Brown OPEC-lederne om å oppføre seg som statsmenn og advarte dem om at produksjonskutt vil skade verdensøkonomien.

HEINZ-PETER BADER