Bevoktet av titusenvis av soldater, politifolk og sikkerhetsvakter, begynte ilden ved Den forbudte by, og endte ved Det himmelske tempelet. Underveis ble den blant annet båret av kinesernes store basketstjerne Yao Ming.

— Dette kunne aldri formann Mao forestilt seg, sa pensjonisten Liu Changjiang der han sto like ved det store portrettet av Mao Zedong på Den himmelske freds plass.

— Uansett hva verdenssamfunnet gjør, så kan Kina klare det samme.

Onsdag morgen ble fire utlendinger anholdt under en aksjon for tibetansk selvstendighet like ved OL-stadion «Fugleredet». Det var den siste i en rekke demonstrasjoner - mot Tibet-politikken, menneskerettighetspolitikken og forurensningen - som har fulgt Kinas OL-forberedelser og OL-ilden.

— Utlendinger ble tatt med av politiet for å ha holdt opp et «Frigjør Tibet»-banner ved OL-arenaen, meldte nyhetsbyrået Xinhua. Teksten var i virkeligheten noe annerledes og benyttet seg av mottoet for OL: «En verden, en drøm: Fritt Tibet».

Demonstrantene foldet ut banneret etter å ha klatret nærmere 40 meter opp i kraftmaster ved «Fugleredet». Det gikk 12 minutter før politiet kom og fjernet dem. De fire, to amerikanere og to briter, ble senere på dagen beordret utvist fra Kina.

Tre amerikanere demonstrerte også på Den himmelske fredsplass i Beijing mot den kinesiske ettbarnspolitikken.

Kinesiske statsmedier beskrev det patriotiske «Rødehavet» som et klart tilsvar på demonstrasjoner og protester.

«Det røde havet fikk folkets hjerter til å beve av følelser,» skrev det statlige nyhetsbyrået Xinhua. «I dag er en god dag.»

Tilskuerne som får stå langs ruten er nøye plukket ut på forhånd, men tusenvis av andre hadde også møtt fram, selv om de ble holdt bak strenge sikkerhetssperrer.

Tibets åndelige leder i eksil, Dalai Lama, sendte lykkønskninger til OL i Beijing og sa at han fullt ut støtter Kinas rett til å arrangere de olympiske leker.

— Helt fra Kina søkte om å arrangere OL, har jeg støttet Kinas rett til å være vert for lekene. Dette er et meget stolt øyeblikk for Kinas 1,3 milliarder innbyggere. Disse lekene bør fremme den olympiske ånd av vennskap, åpenhet og fred, skrev Dalai Lama i en pressemelding onsdag.

Buddhistmunken sa også at han ber for og ønsker at lekene blir vellykket.

Kina har anklaget Dalai Lama og hans tilhengere for å forsøke å ødelegge for OL ved å nøre opp under uro i Tibet og arrangere demonstrasjoner mot fakkelstafetten. Dalai Lama har avvist anklagene.