Jusjtsjenko kom med kunngjøringen på en pressekonferanse sammen med Janukovitsj tidlig søndag morgen. De hadde da forhandlet i sju timer på presidentens kontor, til langt over midnatt.

– Den politiske krisen i Ukraina er over. Vi har kommet fram til en avgjørelse som representerer et kompromiss, sa Jusjtsjenko.

Valget av ny nasjonalforsamling finner sted 30. september, ifølge avtalen mellom de to rivalene.

Striden mellom de to rivalene startet 2. april da den russiskvennlige Janukovitsj nektet å utføre en ordre fra den vestlig orienterte presidenten om å oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg. Janukovitsj sa at ordren var i strid med grunnloven.

De to ble senere enige om nyvalg, men avtalen falt i fisk da de ikke greide å bli enige om en konkret dato.

På randen av militær konflikt

Striden om maktdeling truet med å ende i militær konflikt da de to i de siste dagene begynte å krangle om kontrollen over de væpnede styrkene.

Torsdag ga Jusjtsjenko ordre om at riksadvokat Svjatoslav Piskun, som er en alliert av statsministeren, skulle avsettes. Han nektet å la seg avsette, og opprørspoliti omringet hans kontor for å hindre at han ble kastet ut.

Dagen etter ga Jusjtsjenko ordre om å overføre kontrollen over de 30.000 soldatene som sorterer under innenriksdepartementet, fra regjeringen til seg selv som president. Janukovitsj kalte ordren et kuppforsøk.

Jusjtsjenko ga ordre om at flere tusen av soldatene skulle overføres til hovedstaden, men de fleste av dem ble stanset utenfor Kiev av tropper som er lojale mot Janukovitsj.

En medarbeider av Jusjtsjenko bekreftet at styrker var beordret til Kiev, og Nikolaj Misjakin, som er nestkommanderende for innenriksstyrkene, sa på TV at nærmere 3.500 soldater var blitt stanset av soldater som tok ordre fra Janukovitsj.

Nye lover

Janukovitsj sa etter forhandlingene i helgen at både han, Jusjtsjenko og andre som deltok, var enige om at de ikke kunne la landet skli inn i vold og militær konflikt.

De to er enige om at nasjonalforsamlingen de neste dagene skal vedta lovene som trengs for å holde nyvalg og andre lover som trengs for å få landet ut av konflikten. Dette gjelder lover som er vedtatt etter at Jusjtsjenko oppløste forsamlingen i april.

De skal også vedta lovene som trengs for at Ukraina kan bli medlem av Verdens handelsorganisasjon WTO.

Strid i tre år

Jusjtsjenko har strevet med å styre landet siden 2004 da han først tapte presidentvalget mot Janukovitsj med knapp margin. Justsjenkos tilhengere mente valget var et resultat av fusk, og protestene endte i den såkalte Oransjerevolusjonen høsten 2004 som tvang fram et nyvalg som Jusjtsjenko vant.

I fjor kom Janukovitsj imidlertid tilbake med et smell da hans parti vant valget til ny nasjonalforsamling og han ble statsminister, etter alt å dømme som følge av skuffelse over manglende framdrift når det gjelder reformer og krangling blant lederne av Oransjerevolusjonen.