Sosialdemokratene trakk seg fra samarbeidet og vil ha valg i byen med 3,5 million innbyggere. SPD gir den konservative borgermesteren Eberhard Diepgen og partiet hans, CDU, skylden for tap i milliardklassen etter omstridte disposisjoner i Bankgesellschaft Berlin. Delstatsregjeringen kontrollerer banken ved sin aksjemajoritet.

— Politikerne trenger et nytt mandat for å overvinne den verste krisen i Berlin siden Tysklands gjenforening, sa lederen for SPD i Berlin, Peter Strieder.

Vennetjenester Sammenbruddet skjedde da SPD avviste en kriseplan for byens finanser, utarbeidet av Diepgen, men som sosialdemokratene mener kommer altfor seint.

Diepgen (59) har vært overborgermester i Berlin i 15 år. SPD holder ham ansvarlig for et politisk system med utpreget praksis med vennetjenester og kameraderi. Før 1989 var han overborgermester i Vest-Berlin, som under den kalde krigen mottok store summer i støtte over det vest-tyske budsjettet for sin symbolske betydning som enklave langt inne i DDR.

Diepgen blir kritisert for ikke å ha omstilt seg tilstrekkelig til den nye situasjonen i det forente Tyskland. Han og hans nærmeste blir angrepet for de feilslåtte eiendomstransaksjonene. Overborgermesterens høyre hånd gjennom mange år, Klaus Landowsky, måtte gå av for kort tid siden på grunn av skandalene omkring Bankgesellschaft Berlin. Det kom også fram at Landowsky har tatt imot ulovlige pengegaver til CDU.

Ringvirkninger Beslutning om nyvalg, som formelt kan fattes i neste uke, vil ikke nødvendigvis skape en ny politisk situasjon. Mange mener det ikke finnes noe alternativ til samarbeide mellom de to store partiene i hovedstaden Berlin, selv om SPD-leder Gerhard Schröde r har gitt partiet i Berlin frie hender til å inngå samarbeide med de tidligere østtyske kommunistene PDS. PDS har støtte fra hver femte velger i delstaten.

Et eventuelt samarbeide mellom SPD og PDS i Berlin kan påvirke stemningen blant velgerne når valgkampen innledes på riksplan til høsten, mener politiske kommentatorer. Valget på ny nasjonalforsamling holdes høsten 2002.

NTB