Den persiske nyttårsfeiringen, «Norouz» er eldre enn både islam og USA og Baathpartiet til sammen. Den første dagen i det nye året er den første vårdagen, 21. mars. Perserne teller årene etter at kong Jezgerd kom til makten i 621 e. kr. og har nå startet på året 1382.

Oppslutningen i år var litt lavere enn ellers. En del av det iranske miljøet i Bergen syntes ikke om å feire nyttår mens krigen raser i deres opprinnelige naboland Irak. Men Sasan Noorbakhsh, en av arrangørene, mener det er viktig å holde tradisjonene ved like.

Føler med irakerne

— Alle vi iranere er påvirket av krigen. Krig er siste utvei, men jeg hater virkelig Saddam Hussein. Jeg har selv lidd på grunn av ham, min familie har gjort det, husk at Saddam har gått til krig mot Iran også. Sasan kommer fra grensetraktene mellom Iran og Irak, og hans familie og hjemsted bærer med seg erfaringer fra et åtte år langt krigsmareritt.

— Vi føler med dem som lider i Irak nå. Derfor er det en del som ikke vil være med på festen vår. Andre ville gjerne komme for å hente styrke i tradisjonene i denne tunge tiden, sier Sasan.

Tradisjoner

Fensal er pyntet med rødt, grønt og hvitt, det rene iranske flagget. Et stort bord er pyntet etter tradisjonen, men frukter og mat som symboliserer kjærlighet, helse, gjenfødelse, skjønnhet, toleranse, kokkekunst og solens livgivende kraft. Speilet er der, gullfiskbollen likeså. Alt etter tradisjonen.

Men tradisjonen med å tenne et bål og hoppe over det, egner seg dårlig i Bergen ...

Alle i salen reiser seg mens den gamle nasjonalsangen gjaller over høyttaleranlegget. Programlederen ønsker velkommen. Han nevner også krigen:

— Våre tanker går til dem som blir rammet av krigshandlingene. Vi håper krigen snart tar slutt og drømmer om en verden uten kriger, sier han.

Danse danse

Så får barna gaver. Musikken og sangen begynner. Og dansen. Litt forsiktig til å begynne med. Så blir de varmere i trøyen. Barn og voksne. Kvinner og menn. Hver for seg. Sammen. I ring. Danse vekk tunge tanker. Danse med fryd og forventning til det nye året. Danse for livsgleden.

Plutselig regner det ballonger i alle farge over flokken. Barna hopper rundt for å trampe dem flate.

Og så danses det mer og mer. Flere og flere på gulvet. Festen videofilmes.

Den første vårdagen går over i midnatt. Enda er det et par timer til feiringen er over.