Mens sosialdemokratene kranglet om hvem som skal lede partiet og i hvilken retning, slet partiene på høyrefløyen med sine egne problemer. CSU-lederen Edmund Stoiber sa tirsdag formiddag at han likevel ikke vil bli økonomiminister i den nye regjeringen i Berlin.

Stoibers kunngjøring om at han sier fra seg denne maktstillingen bidro til enda mer uklarhet i en fra før av uoversiktlig politisk situasjon i Tyskland. Halvannen måned etter høstens valg er landets nye regjering ennå ikke på plass, og tautrekkingen om den politiske kursen fortsetter.

Verken ledende sosialdemokrater eller deres konservative forhandlingspartnere ville tirsdag morgen kommentere situasjonen. Partene avsluttet i de tidlige morgentimer et vel fire timer langt møte om skattepolitikk, men oppmerksomheten var da vendt mot bråket i SPD.

Mange sosialdemokrater var sinte og oppgitte etter at partisjef Franz Müntefering dagen før kunngjorde at han ikke tar gjenvalg på SPD-landsmøtet om to uker. Han vurderer også å si fra seg vervene som visestatsminister og arbeidsminister i den nye tyske storkoalisjonen.

Merkel Siden nyvalget i Tyskland 18. september endte uten flertall for noen av blokkene i tysk politikk, har lederen for de konservative unionspartiene CDU/CSU, Angela Merkel, jobbet for å få på plass en storkoalisjon med SPD. Arbeidet tok tid, men så ut til å være i rute.

Men mandag sprang bomben: Franz Müntefering varslet at han trekker seg fra vervet som partileder, fordi han ikke fikk presset igjennom valget av sin egen kandidat Kajo Wasserhövel til vervet som generalsekretær i SPD.

Med 23 mot 14 stemmer valgte sosialdemokratenes sentralstyre i stedet Andrea Nahles til generalsekretær. Nahles tilhører SPDs venstrefløy, er tidligere leder for partiets ungdomsbevegelse og en ung kvinne på frammarsj i et parti dominert av aldrende menn.

Krise

— Under disse omstendigheter kan jeg ikke fortsette som partileder, dertil var resultatet for entydig og klart, fastslo Müntefering. Dermed kastet han partiet ut i en dyp krise, som hans partifeller tirsdag jobbet hektisk for å finne veien ut av.

Müntefering fikk bare halvannet år som partisjef. Han ble valgt til vervet i mars 2004, og etterfulgte daværende statsminister Gerhard Schröder som allerede da kjempet i den politiske stormvinden som i september i år fikk den rød-grønne regjeringsskuta til å kantre.

Nå må sosialdemokratene ut på leting etter en ny partisjef. Blant de aktuelle kandidatene nevnes statsministeren i delstaten Rheinland-Pfalz, Kurt Beck, og hans kollega i Brandenburg Matthias Platzeck. (©NTB)

Økonomiministeren har det overordnede ansvaret for Tysklands økonomi, mens finansministeren har ansvaret for budsjettspørsmål. Finansministeren nyter stor innflytelse og har som eneste medlem av regjeringen vetorett, begrenset til spørsmål om utgiftsøkninger.

TREKLØVER: Franz Müntefering, Angela Merkel og Edmund Stoiber.
REUTERS