En person hevder fredag kveld at han er blitt beskutt i Malmö. Mannen er ikke truffet.

Like etter kl 19 ringte en mann politiet og sa han var beskutt nær Pildammsparken, melder Aftonbladet.se .

Mannen skal ha syklet på en sykkelbane når noen plutselig åpnet ild.

Store politistyrker rykket ut, og leter nå etter mannen.

Frykt

Frykten brer seg i Malmö etter de mange skyteepisodene i byen. Politiet får kritikk for ikke å ha advart folk med innvandrerbakgrunn tidligere.

Fredag kveld ble det varslet om nye skudd i byen. En mann hevdet han ble beskutt på en sykkelbane nær kjøpesenteret Mobilia og deretter så en ukjent mann løpe fra stedet. Syklisten ble ikke truffet.

De mange skyteepisodene i byen har skapt frykt blant innbyggerne.

— Barna er redde. Vi er redde alle sammen, sier Ahmad Sagheer til Expressen.

Han er nabo til familien som opplevde å bli beskutt gjennom vinduet torsdag kveld. 46-åringen forteller at barna ikke får gå ut når det er blitt mørkt, fordi gjerningsmannen slår til i mørket.

Nå som vinteren nærmer seg, må folk dermed holde seg inne i stadig flere timer av døgnet.

— Jeg har bestemt meg for ikke å gå ut etter klokka åtte om kvelden. Det påvirker hele Malmö. Politiet må gripe denne skytteren, sier Sagheer.

SMS-er som hevdes å være fra politiet, har de siste dagene sirkulert blant ungdom i Malmö. Her oppfordres folk til å holde seg innendørs, men politiet avviser at de har sendt ut en slik melding.

Sen advarsel

Politiet har siden i våres hatt mistanke om at det var samme gjerningsmann bak en rekke av skyteepisodene i Malmö, skriver Aftonbladet. Men likevel valgte de først denne uka å advare hans mulige ofre – folk med innvandrerbakgrunn – om å være forsiktige nattetid.

— De burde ha sagt det tidligere, synes taxisjåføren Shakhawan Allan, som ofte står ute midt på natten.

Men politiet sier de tidligere ikke kunne være sikre på at det var en sammenheng mellom episodene.

— Det er over 100.000 innvandrere i Malmö. Hvordan vil det påvirke deres liv om vi går ut og sier de skal være forsiktige, sier Börje Sjöholm, operativ sjef for Skåne-politiet.

Han påpeker at han forstår at mange er urolige, men legger til at faren for den enkelte er liten.

Sveriges integrasjonsminister Erik Ullenhag framskyndet et planlagt besøk til Malmö og kom til innvandrerbydelen Rosengård fredag.

— Det som skjer i Malmö, er et spørsmål for hele Sverige, skrev han i et avisinnlegg før besøket.

Profil

Politiet arbeider med en profil på mannen de tror står bak mange av de uløste skyteepisodene og varsler om at han kan slå til igjen.

Opptil 16 episoder etterforskes, ifølge Aftonbladet, men politiet sier de er usikre på om den siste episoden torsdag kveld, der to kvinner ble skutt gjennom et vindu, kan sees i sammenheng med de andre.

— Det finnes visse likheter, men også ulikheter. Det farligste vi kan gjøre, er å begi oss ut og jage skygger, sa Sjöholm.

Politiet tror snikskytteren er mellom 20 og 40 år gammel, og at han har brukt et grovkalibret håndvåpen, uten å gi flere detaljer. Bare ett av ofrene er så langt blitt drept.

Det er funnet kuler eller rester av kuler ved flere av åstedene. Noen av dem stemmer med hverandre. Noen steder ser det ut til at det har vært brukt flere ulike våpen, og politiet mistenker at gjerningsmannen forsøker å villede dem, skriver Aftonbladet.

Ber om flere tips

Sjöholm understreket at politiet så langt har få spor i saken, og ber publikum om flere tips. Politiet har ennå ikke nok opplysninger til å kunne gå ut med en fantomtegning. Men alle opptak fra byens mange overvåkingskameraer granskes nøye.

Ifølge politiet kan skytteren ha høyreekstremistiske sympatier, men Sjöholm understreker at etterforskningen er rettet like mye mot andre personer.

Ifølge Sjöholm mener politiet det er en mulighet for at gjerningsmannen slår til i perioder, for så å holde seg i ro en stund.

— Men er det slik at det er et psykisk sykt menneske, er det vanskelig å vite hvordan vedkommende resonnerer, sa Sjöholm.

At alle skyteepisodene hittil har skjedd i mørket og i boligområder, tyder også på at de er godt planlagt av en eller flere personer med gode lokalkunnskaper.