Lille Barizo kunne vært i Norge. Klipper og fjærestein, lyng og gress, isnende vind og høye bølger. Inne ved land er det ikke synlig oljesøl, men et par hundre meter ute ligger det et teppe tjukk skitt. Flaket er ikke så stort, men stort nok til at tre medlemmer av måkeflokken foran oss har vært uheldige. Nå kan et nytt oljeflak være på vei.

Måkene pikker i fjærdrakten for å få det svarte klisteret vekk. En av dem greier ikke å lette når fotograf Roininen kommer ukomfortabelt nær. De to andre greier fortsatt å flykte de nødvendige meterne, tross «bagasjen».

Andre steder langs den spanske nordkysten har måkeflokken artsfrender som for lengst er omkommet i oljesølet.

5000 tonn olje har Galicia allerede fått inn i havner og strender. 10.000 tonn er i drift, selv om febrilsk oljevernarbeid og meteorologisk flaks fortsatt kan redusere skadene en del.

Men hvis de 60.000 tonnene som fortsatt befinner seg i havarerte «Prestige» på havets bunn lekker ut og setter mot land, da ser det stygt ut både her og i det nordlige Portugal. Da snakker vi om en katastrofe betydelig større enn den «Exxon Valdez» forårsaket i Alaska i 1989.

Oljen fryser fast?

Optimistiske eksperter håper temperaturen på 3,6 kilometers dyp i Atlanterhavet er lav nok til nærmest å fryse oljen fast. Men de mer pessimistiske mener det bare er et tidsspørsmål før den svovelholdige fyringsoljen lekker ut.

Foreløpig kan vi ikke si at den vakre kyststrekningen rundt Galicias stygge hovedstad La Coruña ser ut som noe katastrofeområde. I noen bukter og viker ligger oljesølet tjukt, andre steder er det meste allerede ryddet unna, atter andre synes å ha gått klar.

På stranden i Seiruga ligger et stort lag ryddemannskapene ikke har tatt tak i ennå — et jomfruelig oljesøl å ta bilder av for verdenspressen, bekymret lokalbefolkning og tilreisende «forurensningsturister». Seiruga opplevde i går antakelig sin første trafikkork.

I fiskerlandsbyen Malpica, med skyhøy postkortfaktor i finværet, har de eldste tatt oppstilling nedenfor Bar Sodoma for å la seg intervjue av journalistene som passerer revy.

— Satt vår lit til julefisket

Vi tar turen ned i havnen for å snakke med de yngre mennene som slår i hjel tiden med å reparere fiskeredskaper. De har hatt forbud mot fiske og fangst siden søndag, men det hindrer dem ikke i å smile tappert og svare på alle spørsmål.

— Det har vært en elendig sommer. Vi hadde satt vår lit til høsten og til julefisket. Det skulle gjøre opp for alt. Og så skjer dette, konstaterer Manuel Verdia (35).

Han er sesongarbeider, hentes inn ved behov og har ingen lønnsgaranti. Nå vet ikke Verdia helt hvordan han skal betale husleien og avdragene på bilen - og hvordan han skal fø familien.

— Regjeringen har lovet 30 euro dagen i hjelp, men det går nok lenge før vi får se noe til pengene, sier Manuel Verdia, før han langer ut med noen mindre pene gloser om spanske byråkrater.

Den ti år eldre kollegaen Leandro Lauzara vet heller ikke råd.

— Vi er livredde for oljen som fortsatt ligger der ute. Kommer den inn kan det være slutt for hele næringen. Da har vi antakelig ingen fremtid her i Malpica, sier Lauzara.

Omtrent 4000 jobber i fiskeindustrien, og ytterligere 28.000 mennesker er indirekte avhengig av fisket.

Sunket i sanden

På andre siden av halvøyen Malpica jobber 37 frivillige studenter ved sjøkrigsskolen med å rydde det som om sommeren er en populær badestrand.

Det ser ikke så galt ut, men lukten av fyringsolje pirrer neseborene.

— Du synes kanskje det ser rent og pent ut, men bare ta en håndfull sand og lukt på den! Det meste av oljen har sunket ned i sanden, sier arbeidsleder og løytnant Pedro Perez Muñoz.

— Vi er amatører. Vi vet egentlig ikke hvordan vi skal gjøre dette. Vi tar bort det vi ser. Hva som skal skje med dette stedet i neste omgang, aner jeg ikke, legger Muñoz til.

Pizzabaren på strandpromenaden, plutselig omgjort til et norsk pressesenter med både TV2, NRK og Bergens Tidende på plass, har hatt turistbesøk nok til å tilby menyer på engelsk. Men nå ser det mørkere ut også for denne næringsveien.

En av de faste gjestene venter imidlertid med å la bekymringene gripe tak: Den store kongemåken spaserer inn i lokalet og bort til disken, får slengt til seg noen rester av yndlingspizzaen, spiser og spaserer like rolig ut igjen.

UTSLIPPET: Dette bildet viser oljeutslippet fra "Prestige".
FOTO: SCANPIX