Sentralt plasserte kilder i Utenriksdepartementet bekreftet torsdag kveld overfor Bergens Tidende at Eide for en drøy uke siden ble sendt til Israel og de palestinske områdene, og at han deretter skulle reise videre til USAs hovedstad Washington DC. Rundturen er et resultat av Jan Petersens ønsker å skape sitt eget «Midtøsten-nettverk».

BT fikk sent i går kveld (norsk tid) bekreftet at Eide befinner seg i USA, og at han har hatt møter med Midtøsten-eksperter i Utenriksdepartementet og Det nasjonale Sikkerhetsrådet (NSC). Det lyktes ikke BT å komme i kontakt med Eide, men BT kjenner til at Eide skal oppholde seg i USAs hovedstad noen dager fremover.

Møtte Arafat

Eide, som i løpet av høsten skal tiltre som Norges NATO-ambassadør, hadde under besøket i Midtøsten møter med PLO-leder Yasser Arafat og andre sentrale palestinske ledere. Han møtte også toppledere i den israelske regjeringen og nasjonal-forsamlingen, men utsendingen til den norske utenriksministeren ble ikke innvilget noe besøk med Israels statsminister Ariel Sharon. Kilder i det norske utenriksdepartementet antyder overfor BT at det ikke er noe i Eides rapporter til nå som gir grunnlag for et umiddelbart norsk initiativ.

Eides rundreise startet for øvrig like før USAs president George W. Bush kom med sin tale der han går inn for en egen palestinsk stat, forutsatt at palestinerne velger et nytt lederskap. Det er grunn til å tro at Eide har med seg hjem fra USA utdypninger av det amerikanske standpunktet.

Brukt av Jagland

Kai Eide kan fortsatt karakteriseres som en av de yngre, ambisiøse karrierediplomatene.

Han ble nylig utnevnt som Norges ambassadør til NATO-hovedkvarteret etter å ha vært ambassadør til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Han hoppet av UD-karrieren for en del år tilbake, og hadde et kort opphold som direktør i Statoil før han ble hentet tilbake til UD-systemet og drev fredsmekling på Balkan sammen med Thorvald Stoltenberg og Knut Vollebæk.

Mindre kjent er det at høyremannen Eide ble brukt av daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland som hans representant i arbeidet i Mitchell-kommisjonen. Dette var et initiativ fra USAs daværende president Bill Clinton i et forsøk på å skape grunnlag for fortsatte fredsforhandlinger mellom Israel og palestinere etter at Camp David-forhandlingene brøt sammen i september 2000 og den palestinske oppstanden startet.

Etter det BT kjenner til var det nettopp disse erfaringene som gjorde at embetsmenn i Utenriksdepartementet foreslo at Eide skulle settes på jobben da Jan Petersen startet arbeidet med å finne grunnlag for en Midtøsten-politikk som den sittende regjering kunne sette sitt eget «stempel» på.