Den tredje personen som er smittet, er en 35 år gammel kvinne som nå er innlagt på sykehus i Florida-byen Boca Raton. Kvinnen skal ha arbeidet i den samme bygningen i Boca Raton som den avdøde Robert Stevens.

Den 63 år gamle Stevens døde fredag av miltbrann, og søndag fikk en annen mann stilt diagnosen miltbrannsmitte. Smitten ble sporet tilbake til et datatastatur i selskapet American Medias bygning i Boca Raton.

"Uvanlige egenskaper"

Bakteriene kommer fra plantesporer og skal ifølge kilder i FBI ha "uvanlige egenskaper" som tyder på at de ble produsert ved laboratoriet i delstaten Iowa for mer enn 50 år siden. Bakteriene ble den gang drevet fram for bruk i vitenskapelig forskning.

FBI utelukker ikke at bakteriene er spredd med hensikt og som ledd i en kriminell handling. Miltbrann er en ofte dødelig sykdom som rammer både dyr og mennesker, den kan smitte fra dyr til menneske og fører hos mennesker til dannelse av ondartede knuter i huden.

I tiden etter annen verdenskrig forsøkte forskere å finne ut om sporer (planteceller) med miltbrannbakterier kunne brukes som biologiske våpen. På 1990-tallet spredte den ekstreme japanske sekten Aum Shintikyo fire ganger miltbrannsporer, uten at noen kom til skade.

På bedringens vei

Den andre av de hittil tre som har fått konstatert smitten, 73-åringen Ernesto Blanco, var onsdag på bedringens vei.

— Antibiotikabehandlingen har slått til og fungerer strålende, så Ernesto kan kanskje være hjemme om en ukes tid, sa hans svigerdatter Mary Orth onsdag.

Floridas helsedirektør John Agwundobi påpeker at miltbranntilfellene som til nå er oppdaget, alle stammer fra en og samme bygning. Folk flest kan føle seg helt trygge på at de ikke vil bli smittet, sa Agwundobi tirsdag.

Samtidig arbeider FBI videre med å finne ut hvordan miltbrannbakteriene havnet på Robert Stevens’ tastatur i avisen The Sun, der han arbeidet som fotoredaktør. Avisen holder til i American Media-bygningen der Ernesto Blanco og den 35 år gamle kvinnen også jobbet.

(NTB)

JAKTER PÅ KILDEN: En tredje person har nå fått stilt diagnosen miltbrann i Florida-byen Boca Raton, der en mann er død og en annen syk etter å ha blitt smittet av miltbrannbakterier.
FOTO: REUTERS