I brevet ber han muslimske grupper begrave intern uenighet og stå samlet mot sin felles fiende, skriver den arabiske avisa Asharq Al-Awsat, som utgis i London.

Det er ikke kommet noen uttalelser fra bin Laden siden november i fjor. Da publiserte TV-kanalen al-Jazeera i Qatar et lydopptak av en stemme som skulle være bin Ladens.

Søndag meldte Asharq Al-Awsat at bin Laden har sendt et 26 sider langt brev til senteret for islamske studier i Pakistan (Centre of Islamic Research and Studies). Brevet var skrevet på arabisk og var undertegnet av bin Laden.

Asharq Al-Awsats journalist Mohamed al-Shaf'aie skal ha fått tak i brevet, som var udatert. Men fundamentalistiske kilder i London hevdet overfor al-Shaf'aie at brevet var skrevet for noen uker siden.

"Når skal muslimer våkne opp og lære å skjelne mellom venn og fiende" heter det i uttalelsen, som Asharq Al-Awsat siterer fra. Avisa har saudiarabiske eiere og ser seg som en uavhengig avis. Det er utbredt og respektert i Midtøsten.

Hvis brevet er ekte, er det første livstegn fra den antatte lederen for terrornettverket al Qaida siden nyttår. Al Qaida er mistenkt for å stå bak en rekke terroraksjoner, fra angrepene mot New York og Washington 11. september 2001, til bomben på Bali i oktober 2002 i tillegg til en rekke andre aksjoner i mange land.

Lydbåndopptaket som al-Jazeera presenterte i november i fjor, ble grundig analysert av CIA og andre amerikanske etterretningseksperter.

Samtlige konkluderte med at det med svært stor sikkerhet var Osama bin Ladens stemme som kunne høres på båndet. Sveitsiske eksperter mente derimot at opptaket var falskt, men ble stående nokså alene med denne oppfatningen.

Opptaket blir ansett som det sterkeste indisiet til nå på at bin Laden har overlevd krigen i Afghanistan og fortsatt er aktiv, selv om det ikke har lyktes å finne ham.

(NTB)