Enigheten mellom forbundskansler Gerhard Schröder og president Jacques Chirac ble klar like før EUs danske formannskap skulle holde en pressekonferanse foran selve EU-toppmøtets start torsdag kveld.

Men det virket nesten som om Danmarks utenriksminister Anders Fogh-Rasmussen ikke var klar over det. Han tordnet nemlig i vei om hvor viktig det var å bli enige nå — av hensyn til den historiske samlingen av Europa.

Da en journalist nevnte at Frankrike og Tyskland var blitt enige om saken som truet med torpedere Brussel-toppmøtet, svarte Fogh-Rasmussen at:

— Dette gjør jo ikke toppmøtet vanskeligere! Men han understreket også at alle EUs 15 medlemsland må bli enige om finansieringsopplegget for utvidelsen, ikke bare de to største.

Frankrike og Tyskland ble enige om at EUs rådyre landbruksstøtte skal fastlåses fra 2006, og deretter bare justeres etter prisindeksen frem til 2013. Tyskland hadde krevd "noe" for å dempe EUs landbruksutgifter for å være med på en finansieringspakke for de ti nye medlemslandene. Enighet om en slik pakke blir nå ganske sikkert oppnådd på toppmøtets andre dag, i morgen fredag.