LINE NOER BORREVIK

Matmor Inger Elisabeth Skadberg stryker Birk over magen. Den syv år gamle dvergschnauseren ligger utslått og bedøvet, mens veterinær Gunnhild Ørn sliper vekk tannstein. Utstyret er ikke særlig forskjellig fra mennesketannlegens.

— Det er første gang han får fjernet tannstein, og det var dyrlegen som mente det var på tide. Dyrlegens råd er viktig, og vi tar Birk til kontroll hvert år, sier Skadberg.

Gunnhild Ørn er som de fleste veterinærer, en tusenkunstner. Mens hun fresher opp Birk, sjekker hun røntgenbildene til en påkjørt og herreløs katt.

I tillegg til arbeid på klinikken, er hun i ferd med å spesialisere seg på hjertelidelser blant dyr.

— Smådyrklinikkene er som små sykehus, med alle avdelingene i tillegg til tannhelsepleie. Vi er tre veterinærer her, og skal dekke et bredt spekter av lidelser og behandlinger, sier klinikksjef Eva Kristin Sjøberg.

Stavanger Smådyrklinikk har laboratorium, og klinikken sender også prøver til mer avanserte laboratorier i utlandet. I røntgenavdeling brukes ultralyd for å undersøke indre organer og for å konstatere drektighet.

— Vi kan ta abort på dyr, men det betyr ikke at det ikke er viktig å passe på kjæledyret i løpetiden. Abortene foregår med medisiner, ikke kirurgi, og det foreligger alltid en viss risiko. Grensen for abort går som regel ved vel halvgått løp.

Veterinæren kan gjøre det meste for ditt syke kjæledyr. Men det finnes grenser.

— Vi opererer kreft og kan i noen tilfeller gi cellegift, men strålebehandling får dyr bare innenfor spesielle prosjekter. Amputasjoner er omstridt, men jeg tror det blir mer av det også, sier Sjøberg.

FASADEPUSS: Veterinær Gunnhild Ørn fjerner tannstein på Birk for å forebygge tannråte og tannkjøttproblemer. Matmor Inger Elisabeth Skadberg synes 400-500 kroner er verd å spandere på gliset til sin firbeinte venn. FOTO: JAN TORE GLENJEN