Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasas andre forsøk på en ballongferd til enden av atmosfæren og rundt Jorden mislyktes. Ballongen, kalt Ultra Long Duration Balloon, tok av fra Alice Spings i Australia på lørdag.

— Vi hadde godt ballongtrykk ved lift-off, men mistet det dagen etter. Det er mulig at den punkterte, sier Henry Cathey ved Nasas Wallops Flight Facility i Virginia.

Nasa kjempet mot et forlis i Det indiske hav, og ballongen landet vest i Australia. Havaristen, verdt 4,5 millioner kroner, kan ikke brukes igjen. Derimot ble forskningsutstyret som var med, verdt 7,2 millioner kroner, reddet.

Den første eksperimentelle ballongen sprakk 100 minutter etter at den tok av fra Alice Springs i Australia sent i februar. Den lekke ballongen ble tvunget til en kontrollert nedstigning 250 kilometer vest for oppstigningsstedet.

— Havariet er et mysterium. Den første delen av oppstigningen gikk knirkefritt. Når ballongen nådde 70.000 fot så det ut til at den sprakk, sa Cathey.

Nasa håper at slike ballonger på sikt kan samle forskningsdata, som nå gjøres av satellitter, til en brøkdel av prisen.(Origo)