Jalalabad: Nok en gang ble en av NATOs største militærbaser i Afghanistan angrepet av opprørere. Taliban sier de sto bak onsdagens angrep, som kun kostet opprørere livet.

Lokale myndigheter i Nangarhar-provinsen sier minst seks opprørere var involvert i angrepet, og alle skal ha blitt drept i kampene.

To serviceansatte ved den militære luftbasen er såret, ifølge talspersoner for ISAF.

— Jalalabad flyplass er under angrep. Angrepet pågår fortsatt, sier talsmann Iain Baxter fra den NATO-ledede ISAF-styrken.

Taliban-angrep

Nyhetsbyrået AFP og CNN har blitt kontaktet av Talibans talsmann Zabihullah Mujahed, som sier den islamistiske gruppen står bak angrepet.

Baxter avviser at angriperne har klart å ta seg inn i selve basen.

— Afghanske og utenlandske soldater stoppet angrepet fra flere opprørere mot flybasen i Jalalabad onsdag. Opprørerne klarte ikke å ta seg inn i basen, sier ISAF i en kunngjøring.

— Angriperne detonerte en bilbombe og har avfyrt en rekke granater mot basen, i tillegg til å benytte skytevåpen.

Ifølge Taliban var det også flere selvmordsbombere involvert i angrepet, noe en talsmann for de lokale myndighetene i Nangarhar-provinsen bekrefter.

Artikkelen fortsetter under bildet

TALIBAN PÅ MARSJ: Her kommer Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed med sine krigere.

- Tøffe kamper

Jalalabad er en av de største militærbasene NATO har i Afghanistan, og ligger 150 kilometer øst for Kabul. Både de store basene i Kandahar i sør og Bagram utenfor Kabul har også blitt angrepet av opprørere de siste månedene.

Angrepet skjer kun få dager før den amerikanske generalen David Petraeus tar over som NATOs øverste leder i Afghanistan.

— Min oppfatning er at de harde kampene vil fortsette, og de kan faktisk bli mer intense i løpet av de kommende månedene, sa Petraeus da han ble utspurt av den amerikanske kongressen tirsdag.

Onsdagens angrep skjer samme dag som USAs justisminister Eric Holder kom på et overraskende besøk til Kabul, der han skulle delta i samtaler om hvordan den omfattende korrupsjonen i landet skal bekjempes.

102 drepte

Samtidig som angrepet mot militærbasen skjedde onsdag, kunngjorde ISAF at den internasjonale styrken har tapt nok en soldat i juni måned.

I det som er den blodigste måneden noensinne i krigens ni år, har nå 102 NATO-soldater blitt drept. Fire av de drepte var norske soldater som ble drept av en veibombe 27. juni.

Hittil i år er 322 soldater drept, mot 157 på samme tidspunkt i fjor.

Bekymring

De stigende dødstallene skyldes både økt bruk av veibomber fra Talibans side, men også at den internasjonale militæralliansens soldater de siste månedene har beveget seg inn i områder hvor Taliban har større kontroll.

Dødstallene skaper også bekymring over hvorvidt Taliban er i ferd med å bli sterkere, til tross for strømmen av nye amerikanske soldater som har kommet til i løpet av 2010.