Tibet-aktivister klatret mandag opp på Golden Gate-brua i San Francisco der de hengte opp transparenter og et tibetansk flagg i protest mot at OL-fakkelen kommer til byen.

Les også Georg Øvsthus' kommentar: Protest-toget

De to store bannerne aktivistene hengte opp, hadde tekstene «En verden, en drøm» og «Fri Tibet 08». Demonstrasjonen endte fredelig da de tre klatrerne kom ned og straks ble arrestert.

– Dette er en ikke-voldelig global protest. Dessverre er dette den eneste måten å spre ordet på, sa Laurel Sutherlin til radiokanalen KCBS mens han hang i solid klatreutstyr 45 meter over trafikken.

OL-fakkelen kommer etter planen til San Francisco onsdag etter to kaotiske dager i London og Paris som har vært alt annet enn god PR for Kina.

Ferden fortsetter

Kinas OL-arrangører lover at ingenting skal stanse OL-fakkelens ferd rundt verden.

– Fakkelstafetten fortsetter sin ferd med støtte fra folk over hele verden. Ingenting kan stanse fakkelstafetten til OL i Beijing, sa talsmannen for organisasjonskomiteen for OL, Sun Weide, tirsdag.

I Paris måtte fakkelen til slutt fraktes i buss til bestemmelsesstedet etter at ilden flere ganger måtte slukkes og berges inn i bussen på grunn av protestene.

Langs hele ruta protesterte tusenvis av aktivister mot bruddene på menneskerettighetene i Kina. Store politistyrker måtte stadig takle aktivister som løp mot fakkelen og prøvde å ta den, og stafetten passerte uten å stanse forbi rådhuset der det var hengt opp et banner med slagord for menneskerettighetene.

Utenfor nasjonalforsamlingen samlet rundt 35 parlamentarikere seg med et tibetansk flagg. Den siste tredelen av ruta gikk i buss etter at noen demonstranter forsøkte å slukke ilden med vann.

Scenene som utspilte seg i Paris var enda mer kaotiske enn i London, der 37 demonstranter ble arrestert mens fakkelstafetten snodde seg fram mellom buende tilskuere bak en mur av politifolk og kinesiske vakter i lyseblå joggedresser.

Reagerer med raseri Kinesiske myndigheter reagerer med raseri på protestene og kaller dem foraktelige. De sår også tvil om medienes meldinger om at ilden måtte slukkes.

Det kinesiske utenriksdepartementet la skylden for bråket på grupper som har som mål å splitte den vestlige delen av Kina fra resten av landet.

«Vi fordømmer i sterke ordelag den forsettlige forstyrrelsen av den olympiske fakkelstafetten av separatistiske tibetanske krefter som ikke har noen respekt for den olympiske ånd og britisk og fransk lov,» sa talskvinnen Jiang Yu i det kinesiske utenriksdepartementet.

Videre sa hun at «separatistenes usle virksomhet tilskitner den opphøyde olympiske ånd og er en utfordring for alle i verden som elsker olympiske leker».

Utenriksdepartementet sier at bare en håndfull separatister hadde forsøkt å stanse stafetten i Paris og London, og at flammen ellers var tatt varmt imot i begge byer.

Lite informasjon Kina gikk TV-overføringen i svart hver gang protestene kom, slik at den kinesiske befolkningen har fått feil inntrykk av omfanget av protestene.

Kineserne er intenst patriotiske når det gjelder OL og føler sterkt at protestene er urettferdige, ikke minst siden de også har fått begrenset informasjon om undertrykkingen i Tibet.

I flere uker har det vært arrangementer, møter og demonstrasjoner i San Francisco i forbindelse med fakkelstafetten når 80 løpere skal bære ilden langs San Francisco-bukta.

Politiet i byen varsler svært strenge sikkerhetstiltak når fakkelen onsdag kommer til byen. Talsmann Neville Gittens sier at de har fulgt protestene i Paris og London nøye.

Diskutér saken i bunn av artikkelen.

REUTERS
JACKY NAEGELEN
JACKY NAEGELEN
JACKY NAEGELEN