Av Jan Tystad

Abramovich akter nå å gjøre Chelsea til et av de beste lagene i britisk fotball, og han er villig til å kjøpe inn nye og bedre spillere. Nesten for enhver pris...

Søkelyset rettes nå mot den russiske invasjonen i London. Det viser seg at tusenvis av rike russere har flyttet hit. Britiske aviser er kommet frem til at det er 200.000 rike russere i London, av disse et 700 mangemillionærer. I 1992 fikk én russer britisk statsborgerskap, i fjor kom tallet opp i 806.

De markerer seg på eiendomsmarkedet, og medvirker til at prisene i London er ekstremt høye. Et herskapshus i Chelsea, Stanley House, ble nylig kjøpt av en russer for 120 millioner kroner.

Roman Abramovich er bare 36 år gammel, men allerede en av de rikeste russiske forretningsmennene. Han har kjøpt et stort herskapshus i Sussex og leilighet i London. Abramovich har fem barn som han vil gi den beste utdanning som finnes. Og da velger han britiske privatskoler.

«Ingen Napoleon»

I en intervju med Sunday Telegraph sier Abramovich at «jeg er ingen Napoleon» som drømmer om å bygge et imperium. Han kaller seg en «pragmatisk og hardt arbeidende forretningsmann». Han verken røyker eller drikker.

– Jeg er først og fremst jøde, deretter russer, sier han.

Hans foreldre var av jødisk-ukrainsk bakgrunn. Foreldrene døde da han var liten, og han ble oppdratt av besteforeldrene i Ukhta i Sibir, som er et senter for oljeutvinning.

Det er forbausende mange nyrike russere som har jødisk bakgrunn. Det gjelder Michael Friedman i Alfa-banken, Yukossjefen Mikhail Khordorkovski (med interesser i Norge) og Boris Berezowski som tidligere var Abramovich' samarbeidspartner. Men så røk Berezowski uklar med president Putin og flyktet til London hvor russerne nå vil ha ham utlevert.

Attraktivt

Storbritannia har alltid hatt stor tiltrekningskraft på rike utlendinger, blant dem også norske skipsredere. På 1970-tallet kom oljesjeikene fra Midtøsten med sine penger og kjøpte opp hus og bedrifter. Deretter kom mange japanere og etter dem Hongkong-kinesere før kolonien ble overtatt av Kina. De tok med seg pengene og kjøpte opp hus i London. Det gjorde også amerikanske finansfolk så lenge aksjemarkedet var en gullgruve.

Nå er det russernes tur. Mange amerikanere og japanere har flyttet hjem på grunn av dårlige tider, og russerne har kjøpt deres eiendommer. Fast eiendom har de siste årene vært det beste investeringsobjektet. Verdien har steget med over 20 prosent årlig i lang tid.

Alle som har penger er velkommen i England, man hører aldri at de er uønskede innvandrere. Russerne har registrer 20 store firmaer på London-børsen. De foretrekker å bruke den fremfor Wall Street, fordi kontrollen med pengestrømmen er mindre streng i Storbritannia. Lenge har det vært kjent at narkopenger og mafiamidler hvitvaskes i Londons City.

Olje, kjøtt, farmasi

De nyrike russerne skaffet seg formuen da Sovjetunionens kommuniststyre ble fjernet og privatisering ble det nye slagordet. De smarteste kjøpte opp oljeselskaper, naturrikdommer og fabrikker til en billig penge.

Herr Chelski (Roman Abramovich) hører til denne gruppen. Han har skaffet seg milliardene fra olje, aluminium, kjøttproduksjon og farmasøytiske fabrikker. Formuen er anslått til mellom 40 og 70 milliarder kroner. Da han ble spurt på en pressekonferanse om formuen, svarte han unnvikende:

— Jeg har ingen kalkulator for hånden.

I helgen ble det kjent at han er i ferd med å selge unna noen av sine bedrifter. The Observer kunne opplyse at han vil selge 37 prosent av aksjene i bilforretningene, noe som vil gi ham to milliarder kroner.

Tidligere i år tok han ut syv milliarder kroner fra oljeselskapet Sibneft før han solgte det for 21 milliarder kroner til konkurrenten Yukos. Han har også solgt sine 26 prosent av aksjene i Aeroflot for om lag en milliard kroner. Meldingen om salg av store virksomheter tyder på at mangemilliardæren tar pengene ut av Russland før kontrollen der skjerpes.

MR. CHELSKI: Pengesterke Roman Abramovich er den mest profilerte, nyrike russernen som vil slå seg opp i England – nærmere bestemt i Chelsea. ARKIVFOTO: REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX