En av dem er Richard Perle, tidligere topprådgiver i Pentagon og en av de mest profilerte nykonservative ideologene. Dersom han hadde visst hvor dårlig Bush-administrasjonen hadde håndtert Irak-krigen, ville han i dag gått inn for en annen strategi enn invasjon, sier han i et intervju med magasinet Vanity Fair.

Magasinet har også intervjuet andre framtredende nykonservative. Flere av dem kommer med sviende kritikk av president George W. Bush, bare tre dager før tirsdagens viktige mellomvalg til Kongressen.

Både president Bush, forsvarsminister Donals Rumsfeld og andre i regjeringen viste seg å være inkompetente til å håndtere situasjonen i Irak etter selve invasjonen, sier tidligere Pentagon-rådgiver Kenneth Adelman.

— Ikke bare hadde hver enkelt av dem enorme mangler. Sammen var de dødsens, dysfunksjonelle, legger han til.

David Frum, en av presidentens tidligere taleskrivere, forteller at Bush ikke trodde på, eller forsto, de talene han holdt.

— Selv om han sa ordene, absorberte han ikke ideene, sier Frum.

De nykonservative ideologene i Washington er sterke pådrivere for en aggressiv amerikansk utenrikspolitikk for å spre demokrati og sikre USAs interesser.