Seks av politifolkene, som støtte sammen med tusener av demonstranter foran presidentpalasset og nasjonalforsamlingens bygning, blir behandlet for alvorlige skader, ifølge en talsmann for det føderale politiet.

Demonstranter stormet natt til lørdag den argentinske nasjonalforsamlingen, antente branner og ødela møbler, kontorutstyr og annet inventar. Noen av demonstrantene kom seg også helt fram til presidentpalassets dører og banket hardt på.

Den greske ambassaden, seks banker, en McDonaldýs-restaurant og et postkontor ble ødelagt i protestene, som begynte fredelig på Maiplassen i sentrum av Buenos Aires fredag kveld, men som utviklet seg voldelig da en liten gruppe forsøkte å storme regjeringsbygninger.

Politiet tok i bruk gummikuler, tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Kongressbygningen

Demonstranter stormet Argentinas kongressbygning lørdag, satte fyr på gardiner og ødela møbler.

Brannvesenet klarte å slokke brannene, mens politiet brukte tåregass og vannkanoner for å spre tusenvis av demonstranter som hadde samlet seg på Maiplassen foran presidentpalasset i Buenos Aires.

Et titall demonstranter klatret opp i metallgitteret foran dørene til presidentpalasset og banket på dørene mens andre sprayet graffiti på palassets vegger før opprørspoliti klarte å drive demonstrantene tilbake.

— Disse gangsterne må gå, ropte en kvinne mens TV-opptak viste henne og tusener av andre som hoppet opp og ned mens de slo på gryter og kasseroller for å vise misnøye på en tradisjonell måte.

Økonomisk krise

Demonstrantene protesterte mot den ukegamle regjeringens håndtering av den økonomiske krisen i landet.

Det er spesielt stor misnøye med planene om ny valuta og de fortsatte restriksjonene på kontantuttak i bankene. Folk får bare ta ut 1.000 dollar i måneden, rundt 9.000 kroner.

Mange av demonstrantene protesterte konkret mot en avgjørelse i Argentinas høyesterett fredag som opprettholder regjeringens beslutning om restriksjoner på kontantuttak.

Restriksjonene har hatt en svært negativ virkning på forbruket og rammet forretningsdrivende hardt, og mange med penger i banken frykter for at de oppsparte midlene skal gå tapt.

— Jeg satte pengene i banken for at de skulle bli passet på, ikke for at de skulle bli stjålet, sto det på en av demonstrantenes plakater.

Gikk av Noen timer etter at demonstrasjonene begynte natt til lørdag, gikk en av presidentens viktigste rådgivere av.

Rådgiver Carlos Grosso var en av de minst populære personene i den nye argentinske regjeringen. Han beskyldes for korrupsjon mens han var borgermester i Buenos Aires under tidligere president Carlos Menem.

20. desember førte massedemonstrasjoner på Maiplassen til at daværende president Fernando de la Rua gikk av. Han ble etterfulgt av den midlertidige presidenten Adolfo Rodriguez Saa, men også hans gode dager kan nå synes å være over.

(NTB)

Politiet måtte bruke tåregass og vannkanoner for å spre tusenvis av demonstranter som hadde samlet seg foran presidentpalasset i Buenos Aires
FOTO: SCANPIX