Biler ble natt til tirsdag stukket i brann, og omkring 200 mennesker kastet bensinbomber, murstein, flasker og fyrverkeri mot politiet i bydelen Ardoyne i hovedstaden Belfast. Klærne til noen av betjentene skal ha tatt fyr da politiet ble truffet av de brennende bombene.

Politiet svarte med å skyte gummikuler og slå med batonger og tok også i bruk vannkanoner for å roe den rasende folkemengden.

Marsjsesong

Opptøyene brøt ut i forbindelse med avslutningen av den såkalte marsjsesongen i Nord-Irland.

Under tirsdagens uro støtte katolske ungdommer sammen med politiet etter Oransjeordenens marsj i Ardoyne, hvor de fleste innbyggerne er katolikker.

Men også sør i Belfast var det uroligheter. Det ble satt fyr på to parkerte biler, og en innbygger ble skadd etter å ha blitt truffet av noe som kan ha vært en murstein.

Tre ungdommer og to voksne menn ble arrestert, ifølge politiet. I byen Derry pågrepet politiet sju menn for ordensforstyrrelse.

Provoserende

Natt til tirsdag var det rundt 500 parader i Nord-Irland, og de fleste av dem ble gjennomført uten bråk.

Markeringen er til minne om Vilhelm av Oraniens seier over den katolske kong James i slaget ved Boyne i 1690, og det er ventet at opp mot 250.000 mennesker skal delta. Mange katolikker synes tradisjonen er provoserende, og hvert år følger den til store politiske spenninger.

— Det er en fest. Vi er ikke ute etter å skape problemer. Hvis de blir provosert av det britiske flagg, så burde de kanskje ikke bo her i landet, sa den 42 år gamle deltakeren Eddie Whyte da han passerte rådhuset i Belfast tirsdag.

Skjør fred

De nordirske katolikkene ønsker at Nord-Irland skal bli en del av Irland, men protestantene holder fast ved at området skal forbli en del av Storbritannia.

For tre uker siden var 700 personer involvert i opptøyer i hovedstaden. Også da ble det kastet stein, fyrverkeri og bensinbomber.

— Det er de verste opptøyene jeg har sett siden 1969. For meg er det en påminnelse om hvor skjør freden er, sa politikeren Sammy Douglas fra det protestantiske partiet DUP til TV-kanalen UTV News. (©NTB)