På Nørrebro i København ble brannfolk møtt av steinkastere da de forsøkte å slukke en brann i en konteiner midt i hovedgata. En ung mann ble pågrepet etter at han kastet trepaller på bålet.

Københavnpolitiet melder om en tre-fire bilbranner og en rekke konteinerbranner på Nørrebro og i Valby.

– Men i forhold til foregående netter er det forholdsvis rolig i København. Det virker som om de unge har lyttet til budskapet om at de må la være å lage bråk om de vil oppnå respekt, sier politiinspektør Lars Borg.

Les også: — En tikkende bombe

Uro mange steder

I Birkerød på Nordsjælland ble to menn pågrepet idet de var i ferd med å tenne på en skole. Ifølge politiet hadde de helt ut bensin flere steder rundt skolen.

I Hillerød ble to andre ungdommer anholdt med fylte bensintanker i bagasjerommet på bilen.

Det danske rikspolitiet opprettet fredag en koordineringsenhet for å bistå lokale politikontorer med nasjonal overvåking. Klokka 21.30 fredag kveld kunne enheten melde om branner i biler og konteinere i København, Århus, Odense, Kalundborg, vestlige bydeler i København og i Nordsjælland.

– Det ser nedslående ut, sier politimester Michael Høyer.

Rikspolitiets oppgave er å flytte mannskap og ressurser mellom politikretsene for å bekjempe urolighetene.

– Men det har hittil ikke vært nødvendig, sier Høyer.

Fedre vil ha ro

En muslimsk fedregruppe i Nørrebro i København sa fredag at de vil innkalle de voksne i bydelen til et stormøte dersom urolighetene fortsetter.

– Det er ikke i noens interesse at urolighetene fortsetter. Vi vil også at politiet kan ferdes trygt i området og beskytte beboerne, sier Khalid Alsubeihi fra fedregruppen til politiken.dk.

Torsdag hadde fedregruppen et møte med ungdommer fra Nørrebro. Dersom det blir nye uroligheter fredag, vil de innkalle til et nytt møte med ungdommenes foreldre lørdag.

Alsubeihi mener de unge i hovedsak reagerer på grunn av gjenopptrykkingen av Mohammed-karikaturen.

RAMMET: En rekke byer i Danmark er rammet av branner i biler og konteinere.
SCANPIX DENMARK