Det var i slutten av september i år at resultatene av det sensasjonelle forsøket ble kjent: målløse fysikere ved CERN-senteret hadde vært vitne til at såkalte subatomære partikler, i dette tilfellet nøytrinoer, overgikk lysets hastighet. Nøytrinoer er en type elementærpartikler uten elektrisk ladning, på størrelse med elektroner.

— Hvis resultatet blir bekreftet, ville det være den største revolusjonen i fysikk på flere tiår, sier professor i subatomær fysikk ved Universitetet i Bergen Per Osland.

Det vakte stor oppmerksomhet, langt utenfor fysikkmiljøet, da CERN-forskernes resultat ble kjent i september.

Selv om teamet oppnådde en sammenheng som er signifikant nok til at det i vitenskapelige kretser kan omtales som en formell oppdagelse, var de likevel klare på at resultatet kunne skyldes en systemfeil som forklarte det hele.

Helt siden det oppsiktsvekkende resultatet ble kjent har man ventet på tilsvarende forsøk skulle gi et annet resultat, men i dag ble det kjent at teamets videre eksperimenter støtter det første funnet.

- Målingene synes robuste

CERN-forskerne føler seg nå så trygge på funnet at de vil publisere det i det vitenskapelige tidskriftet Journal of High-Energy Physics, som er et anerkjent og seriøst tidsskrift.

Der det må gjennom den sedvanlige, strenge kvalitetskontrollen fra forskerkolleger.

— Målingene synes robuste, sier Luca Stanco ved the National Institute of Nuclear Physics i Italia til New Scientist.

— Vi har mottatt mye kritikk, og det meste av dem har blitt vasket ut.

Flere forskere overbevist

Stanco var selv en av de 15 forskerne i CERN-teamet som i første omgang ikke ønsket å underskrive det første resultatet i september, fordi han da mente funnet var for foreløpige.

Det var de gjentatte eksperimentene og møysommelig gjennomgang av de statistiske analysene som har overbevist Stanco om at funnet nå er sterkt nok til å sendes til publisering.

Fortsatt er det en håndfull av forskerne som ikke vil stå som delforfattere av artikkelen som nå er innsendt. Teamet foretar fremdeles tester det vil ta ytterligere måneder å få svar på.

— Jeg føler fortsatt at et nytt eksperiment bør vise samme måling før jeg sier at jeg tror på resultatet, legger Stanco til.

- Målingene gjør resultatet mer troverdig

— Disse nye målingene eliminerer det de fleste trodde var «feilen». Presisjonen i tidsmålingen er bekreftet. Målingene gjør derfor resultatet mer troverdig, mener professor Osland ved Universitetet i Bergen.

Han mottok fredag morgen en e-post fra CERN som informerte om forskerteamets beslutning om å sende resultatene til tidsskriftet.

— Det neste man nok må forstå bedre, er synkroniseringen av de to klokkene. Her kan det ligge effekter man ikke riktig har tatt hensyn til eller forstått, sier Osland.

Professor i astro- og partikkelfysikk ved NTNU Michael Kachelreiss mener også at utviklingen i CERNs funn er «litt av steg fremover».

— Likevel er det viktig at resultatet blir overprøvd av et uavhengig eksperiment. Gitt viktigheten av dette, bør det kanskje til og med bli sjekket enda en gang til, sier Kachelreiss til Aftenposten.no.

Forskerne stadig mer overbeviste

Fysikere over hele verden har hatt store problemer med å lese funnet inn i de eksisterende fysiske lovene den vitenskapelige miljøet legger til grunn. Dersom resultatene stemmer, vil man overgå Albert Einsteins antagelser, der relativitetsteoriene blant annet anslår at ingen hastigheter i universet skal kunne overgå lysets.

I så fall vil det være snakk om et markant skifte i fysikkverdenen. Ingen har tidligere lyktes med det samme.

— De fleste tror nok fortsatt at man vil finne en eller annen effekt som er oversett, slik at Einsteins relativitetsteori vil bestå, mener Osland ved Universitetet i Bergen.

For flere detaljer om forsøkene, se artikkelen hos New Scientist.

Professor Osland sier det er mulig å gjenskape eksperimentene også utenfor Europa.

— Det er mulig å gjøre tilsvarende eksperimenter ved Fermilab i USA og i Japan. Det vil bli gjort begge stedene, men det vil ta tid, sannsynligvis et par år, sier Osland.