Ifølge innenriksdepartementet ble 127 mennesker drept og 448 såret i tirsdagens angrep, som nok en gang fikk deler av hovedstadens sentrum til å se ut som en krigssone.

For tredje gang siden august ble en rekke regjeringsbygninger midt i byen rammet av godt koordinerte angrep. Ved alle tre aksjonene har over 100 mennesker måttet bøte med livet.

Tirsdagens angrep vil nok en gang føre til at det blir stilt spørsmål ved om Iraks sikkerhetsstyrker er klare til å ta over ansvaret etter amerikanske soldater, som er i ferd med å bli trukket ut av landet.

Fordømmes

USA, FN og Norge var raskt ute med å fordømme angrepet.

– Angrepene i Bagdad tirsdag rammer uskyldige sivile, og jeg fordømmer på det sterkeste bruken av denne type virkemidler, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Norge vil fortsette å støtte oppbyggingen av et demokratisk og stabilt Irak, sier han.

Pressetalsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus sier den nylig godkjente valgloven betyr at utviklingen går i rett retning, og at «det helt klart er noen som føler seg truet av dette».

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer det han kaller et forferdelig og uakseptabelt angrep.

– Al-Qaida står bak

Iraks nasjonale sikkerhetsrådgiver Mowaffaq al-Rubaie legger skylden for angrepene på al-Qaida og sier til BBC at hensikten er å destabilisere landet.

– Al-Qaida har vært aktive i Bagdad den siste tiden. Målet er å vise at regjeringen ikke klarer å beskytte sivile og sine egne, samt å skremme folk fra å gå til valglokalene, sier al-Rubaie.

I det koordinert angrepet eksploderte minst fire bomber i rask rekkefølge forskjellige steder i Bagdad.

To av bombene gikk av utenfor arbeidsdepartementet og innenriksdepartementet, mens en tredje rammet en politipatrulje i Dora i den sørlige delen av byen. En bombe gikk dessuten av i et markedsområde.

– Hvilken forbrytelse har vi begått? Kvinner og barn ligger begravd i ruinene. Hvorfor lot de denne bilbomben slippe gjennom? gråt Ahmed Jabbar foran finansdepartementet, en av bygningene som ble rammet.

Trekker tilbake soldater

Tirsdag ble det klart at irakerne vil gå til valg på ny nasjonalforsamling 7. mars neste år. Både irakiske myndigheter og amerikanske militære har advart om en opptrapping av volden i forkant av valget.

Bagdad har vært relativt rolig siden to angrep med bilbomber i sentrum av byen i slutten av oktober kostet 155 mennesker livet.

Valget i mars blir det andre siden Saddam Hussein ble styrtet i den amerikanskledede invasjonen av landet våren 2003.

USA har nå 115.000 soldater i Irak, et antall som vil bli redusert til 50.000 i løpet av 2010. En fullstendig tilbaketrekking er planlagt å være fullført innen utgangen av 2011.

THAIER AL-SUDANI