Tilhengere av Zambias største opposisjonsparti Patriotisk front støtte sammen med opprørspoliti, plyndret butikker og satt fyr på både butikker og biler i Chipata, et slumområde nord i hovedstaden Lusaka.

Opprørspoliti svarte med varselskudd og brukte tåregass mot opposisjonens rasende tilhengere.

– Stjal stemmer

Lederen av Patriotisk front Michael Sata erkjente mandag valgnederlaget og innså at den sittende presidenten Levy Mwanawasa kommer til å bli erklært som valgets vinner.

– Så snart Mwanawasa blir utropt til vinner, kommer jeg til å gratulere ham for å ha stjålet stemmene med hell, sa Sata til reportere da foreløpige offisielle resultater ga motstanderen Mwanawasa et betydelig forsprang.

Sata, som er partileder for Patriotisk front, påsto etter valget at hundretusenvis av stemmesedler forsvant fra områder der hans parti står sterkt.

Påstandene om valgfusk har ført til store protester fra opposisjonens tilhengere.

– Hvis stemmene ikke har blitt stjålet, hadde jeg kommet til å slå ham. Men fordi de ble stjålet, kommer jeg ikke til å nå ham igjen, sa partilederen for Patriotisk Front mandag.

Bør roe seg

Selv om Sata fremdeles mener at Mwanawasa stjal stemmer, ber han nå sine egne tilhengere om å roe seg.

– Jeg vil gå tilbake til folket og takke dem for deres støtte, og jeg vil kjempe både innenfor og utenfor nasjonalforsamlingen, sa Sata, som ikke kommer til å bringe påstandene om valgfusk inn for retten.

– Jeg kommer ikke til å protestere (rettslig) fordi jeg ikke kan kaste bort tid i retten, sa den tapende presidentkandidaten.

Tilhengere av opposisjonspartiet Patriotisk front protesterte mandag mot resultatet etter presidentvalget i Zambia. Både biler og butikker ble satt fyr på, og politiet brukte tåregass mot demonstrantene.
SIPHIWE SIBEKO