I USA pågår det en omfattende debatt om WikiLeaks avsløringer av amerikanske diplomaters rapporter hjem, er skadelige eller mest pinlige. Så langt synes det å være en bred enighet om at de mer er pinlige og at USA må bruke tid på å gjenopprette tilliten i flere hovedsteder. En diplomat fortalte amerikanske medier at folk i regjeringsapparatene rundt ikke var spesielt imøtekomme og at det spørsmålet de oftest fikk var: — Skal du skrive hjem om dette?

Med mandagens lekkasjer som først ble offentliggjort av The Times og BBC, går WikiLeaks et skritt lenger. Et dokument fra 2009 offentliggjør en liste av anlegg rundt i verden som USA mener er viktig for deres sikkerhet. Den omfatter alt fra viktige telekommunikasjonsanlegg, forsyninger av metaller, olje- og gassanlegg, havner og bedrifter som produserer insulin og vaksiner.

— Tap av disse ressursene vil være kritisk for folkehelsen, økonomien og sikkerheten til USA, heter det i innledningen til dokumentet.

Det er amerikanske diplomater som ble bedt om å sette opp denne listen uten å ha kontakt med vertslandets myndigheter. Listen er også påført at den ikke skal vises til utlendinger.

Norske gruver

Det eneste som står oppført under Norge er «kobolt nikkel gruve», uten noen nærmere forklaring.

I USA har utenriksdepartementet sagt at de ikke vil kommentere detaljer om enkeltavsløringer, men advarte sterkt på et generelt grunnlag mot at visse avsløringer kan skade USAs vitale sikkerhetsinteresser.

Mandag sa statssekretær i amerikansk UD, Philip Crowley, at offentliggjøringen var uansvarlig og at den ikke bare skadet USA men også andre lands sikkerhetsinteresser. Både politikere og eksperter mener at listen inneholder informasjon som kan være nyttige nettopp for terrorister. Mange av de installasjonene som er listet opp, har liten eller ingen sikkerhetsordninger mot terror. Derfor hevder eksperter at denne listen viser at terrorister, i stedet for å prøve seg på sterkt bevoktede mål, kan gjøre stor skade ved enkelt å sette lite bevoktede anlegg ut av drift.

Tidligere britisk utenriksminister Malcolm Rifkind beskylder WikiLeaks med denne lekkasjen for «uansvarlighet og for å være på grensen til det kriminelle».

Gave til terrorister

Selv om listen ikke inneholder de helt nøyaktige adressene for anleggene, vil alle med tilgang til Internett raskt kunne finne dem.

I Storbritannia, hvor disse opplysningene ble publisert av The Times og BBC, er også reaksjonene sterke.

— Lekkasjene og offentliggjøringen av dem er ødeleggende for den nasjonale sikkerheten i USA, Storbritannia og andre steder. Det er helt nødvendig at regjeringer er i stand til å operere på grunnlag av konfidensiell informasjon, sier en talsmann for statsminister David Camerons kontor, ifølge nyhetsbyrået AFP.

WikiLeaks svarer

Kristinn Hrafnsson, en talsperson for WikiLeaks sa mandag at listen var distribuert til 2,5 millioner mennesker blant annet amerikansk militært personell og leverandører. - En omfattende spredning av informasjon som en påstår er så sensitiv, hevder Hrafnsson.

Talspersonen viser også til at listen ikke inneholder eksakte adresser eller noe om de sikkerhetsforanstaltninger som er gjort. Derimot viser den hva slags informasjonsinnsamling amerikanske diplomater driver.

Si din mening i kommentarfeltet under!