Flere israelske talsmenn opplyste at det bare var et spørsmål om tid, og trodde ikke at den israelske statsministeren ville overleve dagen.

– Vi regner med at han vil dø i dag, opplyste en kilde ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem.

Operert

Undersøkelser viste at Sharon, som ble rammet av et massivt hjerneslag 4. januar, hadde pådratt seg alvorlige skader i fordøyelsessystemet.

– Vi fant at han var i livsfare, opplyste sykehusets direktør Shlomo Mor Yosef søndag ettermiddag.

Sharons sønner Omri og Gilad ble i all hast tilkalt, og ga sin tilslutning til at faren nok en gang skulle legges på operasjonsbordet.

– Vi fjernet om lag en tredel av tykktarmen. Det oppsto ingen komplikasjoner og han er nå utenfor livsfare, sa Mor Yosef.

Lite håp

Legene beskriver den 77 år gamle statsministerens tilstand som alvorlig men stabil, og medgir samtidig at det har vært liten om noen framgang å spore de siste ti dagene.

Sharon har ikke våknet opp fra koma, og det er heller ingen tegn til hjerneaktivitet som tilsier at han noensinne vil komme på beina igjen.

Israelere flest har for lengst avskrevet ham, og israelske aviser har knapt nevnt ham de siste ukene.

Lever videre

Selv om Sharon er ute av bildet, lever den tidligere generalens politikk videre. Tidligere i uka gjorde fungerende statsminister Ehud Olmert det klart at Israel aldri vil gi slipp på de tre største bosetttingsblokkene på Vestbredden, Jordan-dalen eller Øst-Jerusalem.

Alt ble ulovlig okkupert i 1967, men FN har aldri satt makt bak kravet om full israelsk tilbaketrekking som er nedfelt gjentatte resolusjoner.

Olmert gjorde det også klart at Israel på egen hånd ville avgjøre hvor den framtidige grensa mot de palestinske områdene skal trekkes, noe selv Washington protesterer mot.

– Ingen bør forsøke å diktere en endelig løsning, sa USAs utenriksminister Condoleezza Rice i en kommentar til Olmerts utspill.

Sharons parti

Sharons nydannede Kadima-parti gjør det også godt, og ligger an til å sikre seg minst en tredel av representantene i nasjonalforsamlingen Knesset ved valget i mars.

Partiet, som ledes av Olmert, har også fått arbeiderpartiveteranen Shimon Peres med på laget, etter at han tapte kampen om ledervervet i sitt eget parti.

Selv om Kadima omtaler seg selv som et sentrumsparti, bærer programmet de går til valg på ikke bud om snarlig fred.

At Hamas vant valget i de palestinske områdene, gjør om mulig israelernes vilje til å forhandle fram en løsning med palestinerne enda mindre.

Israel nekter å ha noe som helst med Hamas å gjøre, og omtaler dem konsekvent som terrorister selv om de har latt våpnene hvile det siste året.