Minst fire mennesker ble skadd da israelske kamphelikoptre og bakkestyrker natt til mandag avfyrte sju raketter mot palestinske mål i Gaza by, opplyser øyenvitner. Rakettene traff flere bygninger, blant dem én som brukes av den palestinske presidenten Yasser Arafats livvakt Styrke 17, men det ble ikke meldt om drepte eller skadde her.

For første gang angrep israelerne også et rent sivilt palestinsk mål, en metallfabrikk, som ifølge palestinske kilder ble fullstendig ødelagt. To helikoptre skjøt raketter fra lufta nordøst for Gaza by, mens to bakke til bakke-raketter så ut til å være avfyrt fra en posisjon nær Nahhal Oz ved Israels østgrense mot Gaza-stripen.

Israelske militære talsmenn sa at helikoptrene hadde angrepet en fabrikk der det ble laget bombekastergranater. I løpet av de siste månedene har palestinere skutt rundt 160 slike granater mot jødiske bosettinger i Gaza-stripen og mot bondegårder i Israel.

Avviser drapsforsøk De palestinske selvstyremyndighetenes sjef for forebyggende sikkerhetstiltak, Jibril Rajoub, kom lettere til skade da en granat fra en israelsk stridsvogn traff huset hans. Fem av Rajoubs livvakter ble skadd i angrepet.

Talsmenn for hæren benektet påstander om et regelrett drapsforsøk, og Israels innenriksminister Eli Ishai gikk så langt som til å be palestinerne om unnskyldning.

— Jeg er sikker på at en nærmere gransking vil gjøre det klart at dette ikke var noe bevisst angrep mot Jibril Rajoub, sa Ishai til israelsk fjernsyn.

Krever stans Kritikken mot Sharon-regjeringen øker, og USAs visepresident Dick Cheney krever at israelerne må slutte å bruke amerikanskbygde kampfly av typen F-16 i sine angrep mot palestinerne. Slike fly deltok i et hevnangrep fredag, der tolv palestinere ble drept som gjengjeldelse for en selvmordsaksjon der fem israelere ble drept tidligere samme dag.

— Israelerne bør stanse (disse angrepene). Begge parter bør stanse, tenke seg om, og innse at den veien de nå har slått inn på fører like lukt i fordervelsen, sa Cheney til den amerikanske fjernsynsstasjonen NBC søndag.

Den amerikanske eks-senatoren George Mitchell skulle mandag ettermiddag legge fram sin rapport om situasjonen i Midtøsten. Det var ventet at Mitchells komité ville kreve slutt på volden og be israelerne stanse oppretting av nye bosettinger på Vestbredden og i Gaza.

(NTB)