Minst 20 mennesker ble såret da israelske kamphelikoptre avfyrte raketter mot de lokale hovedkvarterene til de palestinske selvstyremyndighetene i Tulkarem og Jenin på Vestbredden.

Lørdag ble også to palestinere — en politimann og en bonde - drept av israelske soldater i Jenin og i Gaza.

FNs generalsekretær Kofi Annan, USAs president George W. Bush og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana var blant mange internasjonale ledere som uttrykte sin bekymring for opptrappingen av volden.

For første gang siden 1967 tok Israel fredag i bruk jagerfly av typen F-16 i massive flyangrep mot palestinske mål i Ramallah, Nablus, Tulkarem og Gaza, som gjengjeldelse for et selvmordsattentat mot et kjøpesenter i Netanya fredag morgen.

Minst 12 palestinere ble drept og hundre såret i flyangrepene, som blant annet rammet hovedkvarteret til sikkerhetsstyrkene i Ramallah og palestinernes lille marinebase i Gaza. Seks israelere ble drept da en palestinsk terrorist utløste en bombe etter å ha blitt nektet adgang til kjøpesenteret.

- Overdreven reaksjon Kofi Annan kalte selvmordsattentatet et «grusomt terrorangrep», men han sa også at han var dypt bekymret for Israels overdrevne reaksjon.

— Mens jeg gjentatte ganger har uttrykt min fordømmelse av terrorisme, uansett hvem som står bak, og gjør det igjen i dag, kan jeg ikke annet enn å betrakte reaksjonen som overdreven og feilaktig, sa han.

USAs president George W. Bush sa han var dypt fortvilet på grunn av bombeattentatet, og utenriksminister Colin Powell oppfordret begge parter til tilbakeholdenhet.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland, som befinner seg på Svalbard, tar sterkt avstand fra de seneste dagenes voldsbruk.

«Palestinske angrep på sivilbefolkningen er totalt uakseptabelt. De israelske gjengjeldelsesangrep med bruk av F-16 kampfly er overdreven maktbruk,» heter det i en erklæring fra Jagland, der han også sier at tiden er inne til å stake opp en ny kurs.

— Gir ikke etter

Palestinernes leder Yasser Arafat sa lørdag i Kairo at det palestinske folket ikke vil gi etter en eneste tomme, trass i at krigsfly blir brukt mot befolkningen.

Arafat kom til Kairo for å ta del i samtaler med arabiske utenriksministere om den nye israelske opptrappingen etter nesten åtte måneder med vold.

Egypts utenriksminister Amr Mussa, som også er formann for Den arabiske liga, ba i forkant av møtet om «internasjonal beskyttelse av palestinerne mot de israelske krigsforbrytelsene mot sivile».

En toppleder i den islamske gruppa Hamas, som påtok seg ansvaret for attentatet fredag, lovte lørdag en rask respons på at 12 palestinske sikkerhetsfolk ble drept i flyangrepene dagen før.

— Martyrenes blod er ikke bortkastet, sa Jamal Salim til titusener av sørgende som hadde møtt fram til begravelsen av de 11 palestinerne som ble drept i Nablus.

Blant målene for fredagens angrep var et fengsel der Abu Hanoud, Hamas-lederen som Israel betrakter som er av de farligste aktivistene, sonet en dom på 12 år for terrorisme. Abu Hanoud greide å rømme i kaoset som oppsto etter bombingen

Sivile såret Minst 15 mennesker, blant dem 11 sivile, ble såret i angrepet mot det lokale hovedkvarteret til de palestinske sikkerhetsstyrkene i Tulkarem lørdag, som ble gjennomført av tre kamphelikoptre.

Vitner i Jenin lengst nord på Vestbredden opplyste at fire helikoptre skjøt 11 raketter mot kontorene til de palestinske selvstyremyndighetene og politiet i den byen.

Den israelske hæren sa i en erklæring at den hadde angrepet to «terroristmål», og bekreftet at det dreide seg om lokalene til de palestinske sikkerhetsstyrkene i de to byene.

Den 30 år gamle bonden Tayseer al-Ar'eer ble skutt av soldater mens han arbeidet på jordene sine i nærheten av grenseposten Karni lørdag formiddag. Ifølge vitner var det ingen sammenstøt i området, og han hadde ikke gjort noe for å provosere soldatene.

Tidligere på dagen ble politimannen Fawaz Adamajj skutt og drept da israelske soldater angrep en politipost i nærheten av Jenin. Episoden skal ha blitt utløst da en hemmelig israelsk gruppe forsøkte å ta seg inn i den palestinsk-styrte landsbyen Silet al-Harthia.

NTB

HARDT SKYTS: Palestinske politimenn i Gaza by undersøker skadene etter et israelsk angrep med F-16 jagerfly fredag. (FOTO: HATEM MOUSSA, AP)