Etter at to rumenske arbeidere ble drept og en annen skadd i en bombeeksplosjon ved grenseovergangen Kissufim torsdag formiddag, gikk israelske styrker på ny inn på palestinsk område. Soldatene, støttet av panservogner og bulldosere, raserte jorder, rev ned trær og ødela avlinger. Palestinske sikkerhetstjenestemenn opplyste at de israelske aksjonene kom som et direkte svar på bombeattentatet ved grensen.

Også lenger nord på Gazastripen, like ved grenseovergangen Karni, ble det meldt om uroligheter. To palestinere ble skadd, deriblant en 12 år gammel gutt, etter sammenstøt med israelske styrker, opplyste palestinske sykehuskilder. Guttungen ble ifølge de samme kildene skutt i hodet. Tilstanden var alvorlig.

Terrorhandling Den palestinske ministeren og fredsforhandleren Nabil Shaat beskrev Israels tokt inn på palestinskkontrollert territorium som en terrorhandling.

–Den israelske hæren utfører terrorhandlinger på palestinsk territorium. Et territorium som er blitt selvstendig etter en avtale med Israel, sa Shaat. Dette er en krig, la han til.

Siden begynnelsen av mai er israelske tokt inn på palestinskkontrollerte Vestbredden og Gazastripen nærmest blitt dagligdags. Vanligvis forklarer israelerne aggresjonene med at de bare ødelegger stillinger palestinere bruker til å skyte mot israelere fra.

Arrestasjoner Israelske styrker holder også nøye oppsyn med den palestinske landsbyen Teqoa i sin jakt på de ansvarlige for drapet på to 14 år gamle israelske bosettere onsdag.

Israelske soldater har arrestert rundt 25 palestinere i Teqoa-området, som ligger like utenfor Betlehem på Vestbredden. Begge de to israelske tenåringene bodde i den jødiske bosettingen i Teqoa, og Israels statsminister Ariel Sharon har lagt ansvaret for drapet på de palestinske myndighetene.

Mindre til nybygging? Sharon skal ha lovet å halvere de kontroversielle bevilgningene øremerket for jødiske bosettinger på Gaza og Vestbredden, ifølge Israels militærradio. Søndag meldte den israelske avisen Ha’aretz meldte at Sharon ville øke støtten til bosettingene med 360 millioner dollar – 3,2 milliarder kroner. Men Sharon har fått sterk kritikk både fra landets venstreside og fra USA mot sine planer om å utvide og fornye de kontroversielle bosettingene.

Mitchell-kommisjonen, der utenriksminister Thorbjørn Jagland har vært med, konkluderer med at bosettingene er en av de fremste konfliktspørsmålene i forhold til palestinerne.

Talsmenn for den israelske regjeringen benekter imidlertid at kuttene kommer som følge av press fra blant annet USA.

–Denne posten vil bli kuttet på lik linje med de andre budsjettene. Dette skjer i tråd med den økonomiske politikken regjeringen fører for å redusere underskuddene, uttalte Sharons talsmann Raanan Gissin.

NTB