En ledende justispolitiker sier presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi bør arresteres.

Demonstranter var mandag ettermiddag på nytt samlet i sentrum av Teheran for å kreve reformer, men i et betydelig lavere antall enn i forrige uke. Folk på stedet fortalte at politiet skjøt i luften i et forsøk på å spre menneskemengden.

Den britiske kringkastingen BBCs Persia-sending rapporterte tidlig mandag kveld at en styrke på 300-400 væpnet sikkerhetspersonell hadde tatt oppstilling mot rundt 1000 demonstranter, men det var ennå ikke meldt om konkrete aksjoner.

Samtidig ber den moderate presidentkandidaten Mehdi Karoubi om at iranerne møter fram til en sørgemarsj i Teheran torsdag.

Truer Mousavi Leder i justiskomiteen i den iranske nasjonalforsamlingen sier at presidentkandidat Mousavi, kandidaten som opposisjonen mener egentlig vant valget, bør arresteres.

– Mousavis oppfordring til ulovlige demonstrasjoner og hans provoserende uttalelser har vært en kilde til den siste uroen i Iran. Slike kriminelle handlinger må møtes med fasthet, sier Ali Shahroki ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået Fars.

– Grunnlaget er lagt for å jage Mousavi, tilføyer han.

Ifølge en ubekreftet melding på nettsiden Balatarin, gjengitt i avisen The Guardians Iran-blogg, er sjefen for Revolusjonsgarden i Teheran-provinsen arrestert. General Ali Fazli skal ha nektet å bruke makt mot demonstranter. Fazli er en av Irans helter fra krigen mot Irak, der han mistet et øye.

Revolusjonsgarden truer Revolusjonsgarden i Iran sier at den ikke vil nøle med å bruke makt og er klar for en «revolusjonær konfrontasjon» hvis det blir nye protester i gatene. Revolusjonsgarden er Irans sterkeste militærstyrke og ble opprettet etter revolusjonen i 1979.

Styrken ga mandag opposisjonen ordre om å slutte med «sabotasje og opptøyer». Skulle det bli nye demonstrasjoner i protest mot presidentvalget 12. juni, kommer de til å bli slått ned med hard hånd, var beskjeden.

I en kunngjøring på Revolusjonsgardens nettsider omtales også opposisjonens protester som en «konspirasjon» mot Iran, og vestlige land advares mot å støtte «oppviglerne» i landet.

Italienske myndigheter sier at de er villige til å åpne sin ambassade for å ta imot sårede demonstranter.

Tar avstand fra maktbruk Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjorde det klart at Norge tar avstand fra bruk av makt overfor demonstrantene i Iran da han møtte sin svenske kollega Fredrik Reinfeldt i Stockholm mandag.

– I likhet med Sverige og EU har Norge tatt avstand fra voldsbruk og overgrep i Iran, sier Stoltenberg.

– Demonstrasjonene er et bredt, folkelig uttrykk for frihetslengsel og et ønske om reformer. Vi er alltid bekymret når slike uttrykk blir møtt med vold, sier Reinfeldt.

Innrømmer uregelmessigheter

Irans mektige vokterråd bekrefter at det var visse uregelmessigheter under valget. Rådet medgir blant annet at det i 50 iranske byer ble avgitt flere stemmer enn det var stemmeberettigede, opplyser talsmannen Abbas-Ali Kadkhodaei til den offisielle radiostasjonen IRIB.

Ifølge Kadkhodaei stilles det spørsmål ved tre millioner stemmesedler.

– Men det gjenstår å se om dette antallet stemmesedler er avgjørende for valgutfallet, sier han.

Demonstranter i en av Teherans gater søndag. Også mandag protesterte flere hundre mennesker mot presidentvalget i landet 12. juni.
REUTERS / Twitter / SCANPIX
Det har vært demonstrasjoner mot presidentvalget i Iran i en rekke vestlige byer de siste dagene. Mandag var det protestaksjoner blant annet foran Det hvite hus i Washington.
REUTERS / Molly Riley / SCANPIX
Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (t.h.) og hans norske kollega Jens Stoltenberg (Ap) diskuterte blant annet situasjonen i Iran da de møttes i Stockholm mandag.
Claudio Bresciani / SCANPIX