Ved 04-tiden onsdag morgen var det ikke meldt om skyting fra politiets side eller om at mennesker var kommet til skade denne natten. Den franske regjeringens beslutning om å erklære unntakstilstand i de hardest rammede områdene så ut til å ha sin virkning.

Byen Amiens nord for Paris var først ute med å erklære unntakstilstand, fulgt av Raincy i nordøst og Orleans og Savigny-sur-Orge sør for hovedstaden. Unntakstilstanden medfører blant annet portforbud for unge under 16 år om natten.

Bensinforbud

I Amiens er det nå forbudt å selge bensin til mindreårige. Ungdommene som har deltatt i opptøyene i forstedene rundt Paris og andre steder i Frankrike, har brukt bensin til å lage brannbomber – såkalte molotovcocktailer – og til å sette fyr på biler.

I byen Marseille sør i landet plyndret ungdommer sent tirsdag kveld et supermarked. I Toulouse kastet ungdommer stein mot politiet mens mørket senket seg over byen, og flere biler ble satt i brann.

Tidlig onsdag morgen var det på landsbasis registrert påsatte branner i 372 biler, mens 139 personer var arrestert, meldte det franske nyhetsbyrået AFP. Dette var mindre enn nettene før, og politifolk og politikere sa at utviklingen så ut til å gå i riktig retning.

«Fredeligere» – Vi ser langt mindre vold i provinsen, og situasjonen blir stadig fredeligere i Ile-de-France (Paris og dens nærområder), sa en talsmann for den nasjonale politiledelsen. Den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozy snakket om «betydelig nedgang» i volden.

Norges ambassade i Paris ber nordmenn på reise i Frankrike om å holde seg unna de berørte forstedene til Paris, og utvise særlig aktsomhet på kvelds— og nattetid. USAs utenriksdepartement ga mandag amerikanske statsborgere de samme rådene.

Uroen i Frankrike brøt ut etter at to ungdommer på flukt fra en politikontroll mistet livet i en transformatorstasjon i Paris-forstaden Clichy-sous-Bois 27. oktober. De to ble rammet av strømstøt, og det spredde seg rykter om at de ble jaget i døden av politiet.

REUTERS