Blant delegasjonene som ikke kommer til Norge, er representanter for Kinas høyesterett, en blandet politi— og militærdelegasjon og en delegasjon med embetspersoner, fagfolk og journalister som skulle studere den nordiske velferdsmodellen, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i UD til NTB.

En norsk delegasjon bestående av samtlige departementsråder som neste uke skulle til Kina, har også kommet til at den utsetter reisen inntil videre. Kinesiske myndigheter har meddelt at de ikke har tid til å motta departementsrådene, forteller Imerslund.

Utenriksdepartementet beklager avlysningene.

Kort varsel

Besøkene avlyses på kort varsel. Meldingen om at delegasjonen med representanter for Kinas høyesterett ikke kommer, ble gitt fra Kinas ambassade i Oslo tirsdag.

Delegasjonens besøk er utsatt inntil videre med den offisielle begrunnelse at det er dukket opp «akutte, offisielle oppgaver» som delegasjonen må ta seg av.

En delegasjon fra Folkets væpnede politi som skulle være det norske forsvarets og politiets gjester, og som skulle ha kommet tirsdag, kom heller ikke. Informasjonen fra Kinas ambassade inneholdt ingen begrunnelse, ifølge Imerslund.

Delegasjonen som skulle studere den nordiske velferdsmodellen, skulle etter planen komme til Norge neste uke, men forblir også hjemme i Kina.

Sier de ikke har tid

Besøket til alle de norske departementsrådene var planlagt å gå til Beijing, Shanghai, Guangzhou og Hongkong. Selv om delegasjonen ikke skulle ha noen politisk ledelse, var det avtalt møter blant annet med kinesisk UD og Kinas handelsdepartement.

— Kinesiske myndigheter har meddelt at de ikke har tid til å ta imot departementsrådene, sier Imerslund.

Delegasjonen har derfor besluttet å utsette besøket.

— Vi beklager at flere avtalte, viktige møter er avlyst eller utsatt. Vi ønsker en videreføring av det gode og brede bilaterale forholdet mellom Norge og Kina. Hvis avlysningene er en reaksjon på Nobelkomiteens beslutning, anser vi det som en helt unødvendig reaksjon, sier Imerslund.

Flere besøk i fare

Hun sier et godt forhold mellom Norge og Kina er utviklet over lang tid og understreker at «det er til gjensidig nytte og glede».

— Vi håper at Kina kommer til samme konklusjon, avslutter hun og mener forbindelsene ellers kan bli svekket.

Flere besøk står på programmet utover høsten. Kinas visehelseminister skal etter planen komme til Norge senere i oktober, og mellom de to landenes miljøverndepartementer er det planlagt besøk både i Norge og Kina.

Kinas ambassade i Oslo sendte onsdag ut en e-post til norske medier med kritiske artikler og uttalelser etter fredspristildelingen sist fredag.

To artikler fra avisen Global Times og et kort referat av uttalelsene til utenriksdepartementets talsmann i Beijing tirsdag lå vedlagt e-posten. Global Times eies av partiorganet Folkets Dagblad.

Får ikke møte konen

Ambassaden har hittil ligget lavt i terrenget etter tildelingene av fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia sier norske diplomater er blitt forhindret fra å møte henne.

— I går kom norske diplomater for å vise sin støtte til meg, og de ble stanset ved porten, skrev Liu Xia på Twitter onsdag ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tone Helene Aarvik, presse- og kulturattaché ved den norske ambassaden i Kina, bekrefter at diplomatene ble stanset.

Liu Xia har sittet i tilnærmet husarrest siden søndag. Hun har kommunisert med omverdenen ved hjelp av telefon og internett.

TYRONE SIU