Et ukjent antall mennesker ble arrestert i Rangoon natt til onsdag, bare timer etter at FNs spesialutsending Ibrahim Gambari hadde forlatt landet.

EU er i prinsippet enig om å skjerpe sanksjonene mot militærjuntaen, heter det i en erklæring etter et møte for EU-ambassadører onsdag. De konkrete sanksjonsvedtakene vil bli gjort på et utenriksministermøte i EU 15. oktober.

Skremsler

Soldater kjørte gjennom sentrum av Rangoon natt til onsdag. «Vi har bilder av dem vi er på jakt etter, vi skal arrestere dem», ropte de ut fra høyttalere på kjøretøyene, åpenbart for å skremme folk, forteller utenlandske diplomater.

Minst åtte lastebiler med fanger ble kjørt ut av sentrum av byen, opplyser øyenvitner. Det er ikke kjent hvor de er blitt kjørt. FN-tjenestemenn opplyser at minst 1.000 mennesker holdes i et lager uten sanitæranlegg i Rangoon. Ifølge opposisjonen er minst 6.000 mennesker arrestert.

Jaget ut om natta

Folk som bor i nærheten av Shwedagon-pagoden, der demonstrasjonene forrige uke startet, forteller at soldatene raidet flere titalls hus midt på natta, jaget ut innbyggerne og tok med seg mange menn.

I et hus i nærheten av pagoden satt ei 13 år gammel jente igjen alene. Begge foreldrene ble arrestert og ført bort av politiet natt til onsdag.

Løslatelser

Samtidig skal juntaen ha sluppet fri 80 munker og 149 kvinner som antas å være nonner, sier en av de løslatte munkene og slektninger. De ble alle arrestert i forrige uke.

Munken, som er i midten av 20-årene, sier han og 79 andre munker ble sendt tilbake til klosteret sitt i Rangoon kort tid etter midnatt. Flere hundre som ble arrestert i lignende raid i minst 15 andre klostre i Rangoon, er ventet å bli løslatt snart, sier munken.

De løslatte kvinnene, som antas å være buddhistiske nonner på grunn av at de har barberte hoder, ble løslatt onsdag morgen. Noen av kvinnene skal ha vært i 70-årene.

ARRESTASJONER: Tre menn (to av dem med armene bak hodet) blir arrestert på gaten i Rangoon i slutten av september, for å ha demonstrert for demokrati.FOTO: AP