Årsaken til pågripelsene skal ha vært at de tre har organisert en kampanje mot dødsdommene mot Adnan Hassanpour og en kjent kurdisk politisk aktivist.

Adnans slektninger i Bergen bekrefter at en av de arresterte er fetter til Adnan på morssiden.

– Telefonen avlyttet

– Han er like gammel som Adnan, og jobber også i en avis. De tre deltok på et møte da politiet kom. Siden klokken tre natt til tirsdag har ingen sett eller hørt noe til dem, forteller Ata Hassanpour.

Han er også fetter til den dødsdømte journalisten, og bor sammen med sin søster i Bergen.

Ata forteller at situasjonen er blitt vanskelig for Hassanpour-familien i Mariwan etter at utenlandske medier begynte å skrive om dødsdommen.

– De frykter at telefonen er avlyttet av iransk politi. Derfor må de være forsiktige med hva de sier, sier han.

I går aksjonerte flere butikker i byen mot dødsdommene ved å holde stengt. Politiet har forbudt demonstrasjoner.

Moren intervjuet

Shilan Shorsh, som er leder i Selvstendig demokratisk kurdisk kvinneforening i Bergen, har på vegne av Adnans mor sendt et brev til UD. Moren er intervjuet av en kurdisk avis.

I intervjuet forteller moren at hun fikk vite om dødsdommen tirsdag i forrige uke, og at hun har grått og nesten ikke spist siden. Sist hun så sønnen var 14. juli, da hun fikk møte ham i en time. Siden er han flyttet til ukjent sted.

– Hvis han dør vet jeg ikke hva som kommer til å skje med meg, sier moren.

Shorsh etterlyser sterkere reaksjoner fra UD mot iranske myndigheter.

– De sier at de vil undersøke de faktiske forhold og ta opp saken med Iran. Betyr det at de stoler på hva iranske myndigheter sier? Amnesty har jo bekreftet vår versjon av det som har skjedd. Det må jo være en langt mer troverdig kilde enn iranske myndigheter, sier hun.

Demonstrasjonen som var planlagt i London mandag, ble utsatt. I følge Shorsh skyldtes det at arrangørene føler seg overvåket av iransk etterretning. Nå er planen å demonstrere utenfor den iranske ambassaden i London torsdag.