Den britiske regjeringen varsler krigsrett mot soldatene som ble videofilmet mens de øyensynlig banket opp forsvarsløse irakiske tenåringer. Regjeringen blir i sin tur satt under press for å hente alle britiske soldater hjem fra Irak.

Søndagsavisen News of the World trykket i helgens utgave bilder fra videoen som skal ha blitt tatt opp i Sør-Irak i 2004 og TV-kanalen BBC World sendte også scener fra videoen. Forsvarsdepartementet i London har satt i gang full gransking av bildene.

Finansminister Gordon Brown, som mange tror blir Storbritannias neste regjeringssjef, sier at hvis opptakene er ekte, er episoden fullstendig uakseptabel. Landets militære innsats i Irak er upopulær blant svært mange briter, og mange tror avsløringene av den angivelige mishandlingen vil føre til nytt hardt press mot statsminister Tony Blair for å trekke styrkene ut.

Stilles for retten

Hvis opptakene er ekte, vil soldatene som deltok i mishandlingen bli stilt for krigsrett, tilføyde finansministeren. En talsmann for forsvarsdepartementet i London sa søndag at saken nå etterforskes av militærpolitiet.

På opptakene blir fire gutter, som var små av vekst og trolig i de tidlige tenårene, dratt vekk fra en gate og inn bak de høye murene rundt en militærforlegning. Der blir de slått bevisstløse med køller og knyttnever og tildelt harde støvelspark.

– Å ja da! Å ja da! Nå skal dere få! Dø! Dere har vært slemme gutter, roper korporalen, som tok opp mishandlingen på video – «for moro skyld», som han selv ifølge News of the World uttrykker det.

Fikk 42 slag

Ifølge den britiske rikskringkastingen BBC ser mishandlingen ut til å ha pågått i omtrent et minutt, og i løpet av denne korte tiden ble de to guttene tildelt 42 slag. News of the World sa seg sikker på at soldatene på opptaket var britiske, men ville ikke oppgi hvilket regiment eller annen militær enhet de tilhørte.

Erfarne britiske mediefolk sier videoen er sjokkerende, dersom det er ekte, men maner likevel til en viss forsiktighet.

I 2004 ble nemlig bilder som angivelig skulle vise at briter urinerte på en irakisk krigsfange avslørt som ren svindel. Bildene ble offentliggjort i London-tabloiden Daily Mirror, og avsløringen av at de var falske førte til at Mirror-redaktør Piers Morgan fikk sparken. News of the Worlds ledelse sier den er overbevist over at søndagsavisen ikke har gått i samme type felle.

I fjor ble tre britiske soldater fengslet for å ha mishandlet fanger i en leir i Irak.

Faksimile: News of the World