Det er nyhetsbyrået Reuters som melder dette.

Amerikanske styrker med støtte fra Apache-kamphelikoptre gjorde seg tirsdag formiddag klare til et storangrep på Republikanergardens stillinger rundt Bagdad.

Pågående operasjon

Bombingen av Republikanergardens stillinger sør for Bagdad ble kraftig intensivert.

— Det er en pågående operasjon, sier en britisk militær kilde.

En Reuters-journalist i den irakiske hovedstaden kunne fortelle om kraftige eksplosjoner tilsynelatende sørøst for byen. Men det var ikke umiddelbart klart om dette var fra amerikanske luftangrep mot Republikanergardens Medinadivisjon, den første de amerikansk-britiske styrkene vil møte i kamp.

Militsstyrker fra Iraks styrende Baathparti har drept åtte britiske eller amerikanske soldater, skutt ned tre helikoptre og ødelagt mer enn 30 militære kjøretøyer i kampene i sør, hevdet Iraks informasjonsminister Mohammad Said al-Sahhaf i formiddag.

Sinkes av sandstorm

En sterk sandstorm forstyrrer i dag de amerikanske operasjonene sør for Iraks hovedstad Bagdad.

— De sørlige vindene har tatt seg opp over natten, og sikten i morgentimene er på rundt 500 meter, forteller Reuters-journalist Luke Baker, som følger den tredje amerikanske infanteridivisjonen under invasjonen i Irak. Avdelingen befinner seg nær byen Najaf, 160 kilometer sør for Bagdad.

— Offiserene sier de frykter at det blir verre, og det kan gjøre det vanskelig for helikoptrene å fly i dag, legger han til.

Også i selve Bagdad har økende vind blåst opp støv, noe som sammen med røyken fra oljebrannene utenfor byen har redusert sikten betraktelig, sier en Reuters-korrespondent i byen.

-Gjennombrudd i Nassirya

De amerikanske styrkene skal ha tatt seg over ei viktig bru over elven Eufrat ved Nassiriya i Sør-Irak, ifølge en Reuters-journalist som følger styrkene.

Amerikanske marinesoldater forsøkte for andre dag på rad å skaffe seg kontroll over den strategisk viktige broen i byen.

En talsmann for det britiske militæret sier tirsdag at det kan hende soldater må inn å kjempe i selve Basra.

— Vi møter motstand fra medlemmer av gruppen Fedayeen, som er ekstremt lojale mot Saddam Husseins regime. De terroriserer innbyggerne i Basra, og vi må kanskje gå inn, sier kaptein Al Lockwood til CNN.

Siste hendelser

  • USA har ødelagt AH-64 Apache-helikopteret som gikk tapt under kamper sør for Bagdad mandag. Helikopteret er blitt ødelagt for å hindre at Irak kan dra nytte av utstyret og våpnene om bord.
  • USAs styrker i Irak har hittil ikke funnet spor av irakiske masseødeleggelsesvåpen, sa den amerikanske generalmajoren Stanley McChrystal til pressefolk i Washington.
  • De arabiske landene vil be om hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å reise krav om at USA og Storbritannia trekker seg ut av Irak, sa Syrias FN-ambassadør Mikhail Webhe.
  • Storbritannias statsminister Tony Blair kunngjorde at han reiser til USA, der han onsdag eller torsdag skal drøfte situasjonen i Irak-krigen med president George W. Bush.
  • Russland vil ikke ratifisere en traktat med USA om storstilt atomnedrustning, før krigen i Irak er over, sa en framtredende russisk parlamentariker.

(bt.no/NTB)

FINKORNET FIENDE: En amerikansk soldat gnir seg i øynene i sandstormen som herjer ørkenen sør for Bagdad.
FOTO: REUTERS/SCANPIX